Re-Cikli - ,,Minden, ami újra gurul"Hír | 2013.11.27.

Annak a csaknem 200 millió forintos  Európai Uniós projektnek a részeként, melyet a Közép-nyírségi Önkormányzati Többcélú Kistérségi Társulás a Revita Alapítvánnyal és a Kontaktus Egyesülettel közösen valósít meg, közel 150 emberen tudnak majd segíteni. 55 megváltozott munkaképességű ember részesülhet képzésben, 20 fő pedig munkához is juthat. A projekt hiánypótló szolgáltatás is, mert minden olyan dolgot megjavítanak majd, aminek gurulnia kellene. Biciklit, babakocsit, kerekesszéket, sport és háztartási eszközöket is.

A projekt részleteiről Nagy Gábor projekt menedzserrel beszélgettünk.

- Kinek az ötlete volt ennek a programnak a megvalósítása? Bemutatnák őt/őket pár szóban?

- A Revita Alapítvány kezdeményezésére fogtunk a Re-Cikli projekt tervezésébe. Ők vetették fel, hogy a kialakított kistérségi munkaerő-piaci szolgáltatási rendszert ki kellene terjeszteni a megváltozott munkaképességű emberekre is, valamint ki kellene egészíteni olyan lakossági szolgáltatásokkal is, ahol megváltozott munkaképességű emberek dolgoznak majd. Egy műhelyhálózat létrehozásának gondolatát dolgoztuk ki közösen velük. Hiánypótló lakossági szolgáltatások nyújtására készítünk fel helyi megváltozott munkaképességű embereket. A Revita kutatóműhely munkatársai már öt éve dolgoznak a baktalórántházai kistérségben, a korábbi foglalkoztatási programban láttak el módszertani feladatokat, ők készítették el a szolgáltatási rendszer megtervezését segítő szükségletfeltárást is. Eddig alvállalkozóként vettek részt a közös munkákban, a Re-Cikli projekten belül viszont már konzorciumi partnerként segítik a kitűzött célok elérését.  

- Az említett 20 embert, aki álláshoz juthat, milyen munkakörökben fogják foglalkoztatni?

- Olyan képzéseket indítottunk el a Re-Cikli projektben, ahol – többek között – a kistérségi műhelyhálózat majdani munkatársait képezzük ki, készítjük fel. A képzést sikeresen elvégző emberek közül öten vesznek részt a kialakításra kerülő műhelyhálózat mindennapi működtetésében, a lakossági szolgáltatások folyamatos biztosításában. Azokat a kerékpárműszerész, géplakatos és adminisztrátori képzést megszerző megváltozott munkaképességű embereket, akik nem kerülnek majd a kiválasztási folyamat végén a Re-Cikli csapatba, szakmailag támogatjuk és segítjük abban, hogy normális munkahelyet találjanak normális munkabérért a nyílt munkaerőpiacon.

- Tudják már, hogy kik Ők? Milyen betegséggel lettek leszázalékolva, váltak megváltozott munkaképességűvé? Milyen iskolai végzettségűek, korúak?

-  A kerékpárműszerész és a géplakatos képzés 2013. október 21-én már elindult, az adminisztrátorok képzése 2014 márciusában startol majd. Azt, hogy ki kerül be a Re-Cikli műhelyhálózat csapatába, majd csak a projekt utolsó harmadában, 2014 végén döntjük el. Egy hosszabb kiválasztási folyamaton kísérjük végig a résztvevőket, hogy megfelelő emberek kerüljenek a megfelelő helyre. A résztvevők mindegyike megváltozott munkaképességű ember: van közöttük mozgáskorlátozott ember, daganatos beteg, szív- és érrendszeri betegségben szenvedő és krónikus cukorbeteg is. A projektbe bevont résztvevők közül sokuknak van gimnáziumi érettségije, de többségük csak elavult szakmával vagy nyolc általános iskolai végzettséggel rendelkezik. A legfiatalabb résztvevő 26 éves, a legidősebb 59, de túlnyomóan középkorú emberek. Legtöbbjük még nem esett át a komplex felülvizsgálaton.

Forrás: REHAB BLOG