Rangot jelent a fogyatékkal élőkre is számítaniHír | 2015.11.09.

Hatodik alkalommal adták át a fogyatékosság-barát munkahely elismeréseket. A díjjal pénz nem, de elismerés jár. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása minden félnek előnyös.

A legutolsó népszámlálási adatok szerint a fogyatékossággal élők száma Magyarországon meghaladja a 490 ezer főt. A majd félmillió embernek csak körülbelül 16,5%-a, valamivel több, mint 81 ezer fogyatékos ember gazdaságilag aktív, míg a maradék több, mint 400 ezer ember gazdasági értelemben inaktívnak számít.

A NAV adatai szerint mintegy 64 ezer olyan, szabad munkahely van, ahol a megváltozott munkaképességű munkavállalók alkalmazása helyett a cégek inkább a rehabilitációs hozzájárulás befizetését választják. Szerencsére azonban ez a trend 2014-re változni látszik, a cégek egyre nyitottabbak ebben a kérdésben.

Sőt, a tapasztalatok szerint a cégek egyre kevésbé alkalmaznak megváltozott munkaképességű munkavállalókat pusztán az anyagi előnyök vagy a befizetési kötelezettségek csökkentésének lehetősége miatt. Sokkal inkább jellemző, hogy egyre több vállalkozás működése természetes részének tekinti, hogy egészségkárosodott, mozgássérült vagy csökkent hallású munkatársakkal dolgozzon, és ezeket a munkatársait a csapat speciális igényű, mégis teljes értékű tagjának tekintse.

“Azt látjuk, hogy míg régebben a pénzügyi ösztönzők bizonyultak elsődlegesnek, ma már inkább a segíteni akarás és a cégre gyakorolt pozitív hatások állnak az ilyen jellegű megkeresések mögött – mondta Dobár Attila, a megváltozott munkaképességűek elhelyezkedését és integrálását segítő RehabJob ügyvezető igazgatója. Véleménye szerint mentális akadálymentesítéssel kell kezdeni, hogy a foglalkoztatás nagyobb méreteket öltsön.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: PIAC&PROFIT