Rangot ad a fogyatékosságbarát jelzőHír | 2014.09.07.

A jelentkező cégeknek vállalniuk kell egy olyan fejlesztést, amely valamilyen módon elősegíti a munkahelyi esélyegyenlőséget. Presztízst, büszkeséget és elkötelezettséget jelent a Fogyatékosságbarát Munkahely elismerés megszerzése és az azzal járó logó a cégeknek, szervezeteknek – mondta a Magyar Hírlapnak Pulay-Virág Borbála, a program vezetője. Négy év alatt körülbelül ötven munkahely szerezte meg az elismerést, amelyre megint lehet pályázni.

Szeptember 22-ig lehet pályázni a Fogyatékosságbarát Munkahely elismerésre, amelyet 2010-ben a Salva Vita Alapítvány azzal a céllal vezetett be, hogy segítse egymásra találni az álláskereső fogyatékos embereket és a foglalkoztatásukra nyitott munkáltatókat. Az elismeréssel egy logó is jár, amely azt jelzi: itt a munkáltató örömmel fogadja a fogyatékos emberek jelentkezését, és érdeklődik képességeikről. Azt is jelenti, hogy az adott munkahelyen elkötelezettek a fogyatékos munkatársak iránt, és fontosnak tartják az esélyegyenlőséget. A munkavállalóknak pedig a logó azt üzeni, hogy értékelik őket, és ez akkor is így lesz, ha a munkaképességük csökken.

Összességében a Fogyatékosságbarát Munkahely logó emeli a cég vagy szervezet presztízsét – tájékoztatta lapukat a program vezetője. Pulay-Virág Borbála elmondta, a jelentkezőknek vállalniuk kell egy olyan fejlesztést, amely valamilyen módon elősegíti a munkahelyi esélyegyenlőséget. Ilyen például, ha egy cég deklarálja, hogy fogyatékos embert szándékozik foglalkoztatni, ezért a kollégáknak és a vezetőknek felkészítő tréninget szervez arról, hogy mit jelent együtt dolgozni egy fogyatékos munkatárssal. A pályázó vállalhatja azt is, hogy fizikai vagy infokommunikációs akadálymentesítést végez mondjuk értelmi vagy hallássérült kolléga fogadására, vagy kijelentheti, hogy az üres állásokat fogyatékos embereket célzó portálokon is meghirdeti. Ilyen vállalás lehet az is, hogy jeltolmácsot biztosítanak, amikor hallássérült jelentkezőt hívnak interjúra, vagy ha a munkát kereső kerekesszékes, akkor akadálymentes épületben találkoznak vele. Hasonlóképpen a jelentkezők elhatározhatják, hogy irányelveket dolgoznak ki arra, hogyan tarthatják meg fogyatékossá vált alkalmazottaikat.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MAGYARHIRLAP.HU