Rákóczi Feri együtt alkotott fogyatékossággal élő fiatalokkalEsemény | 2013.07.01.

Rákóczi Feri szerdán a Lámpás 92 Alapítvány gödi kézműves műhelyében és alkotótáborában vendégeskedett. A műsorvezető a műhelyben fogyatékkal élő kézműves kismesterekkel lelkesen próbálta ki a szőnyegszövést és a gyékényfonást.

Az alkotótábor sérült művészei örömmel fogadták Ferit és még a művek készítésbe is bevonták. Rákóczi Feri saját bőrén tapasztalhatta, mennyire fontos az idei alkotótábor, melyben a fogyatékkal élő fiatalok átélhetik az alkotás örömét és műveiken keresztül kifejezhetik az érzéseiket és önmagukat. Feri szerint az alkotás öröme mindenkinek jár, és a társadalomban is tudatosítani kell, hogy a fogyatékkal élő emberek is tudnak értékes dolgokat alkotni.

A Lámpás 92 Alapítvány több mint tíz éve szervez alkotótelepeket és kiállításokat az értelmi fogyatékkal élő fiataloknak. Idén a tábort június 24-30 között rendezik meg, melynek témája az álom, munkacíme pedig az Álmok útján. A táborban minden nap más képzőművészeti technikát tanulhatnak meg: olajfestés, szénrajzolás, mintázás, kollázs-készítés és land art. A lelkes résztvevőket ismert hazai és külföldi képzőművészek is mentorálják a kortárs művészet világában.

Az elmúlt húsz év során az Alapítvány tevékenysége számos új elemmel és új ellátási formával bővült. Jelenleg lakóotthonos, és foglalkoztatási programjai mellett családok átmeneti otthonait, állami gondozásból kilépő fiatalok utógondozó otthonait, fogyatékkal élő embereket saját környezetükben segítő támogató szolgálatokat illetve kortárs képzőművészeti programokat működtet.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MEOSZ