Rákkutatás: egyetlen gén visszafordíthatóvá teszi a vastagbélrákot?Hír | 2015.06.21.

Mielőtt megint beleesnénk a szenzációhajhászás hibájába… a daganatellenes stratégiák központi eleme a tumorsejtek elpusztítása. Egy új kutatás eredményei szerint egereken egyetlen gén reaktiválásával megfordítható az állapot: a daganatsejtek normál sejtekké alakulnak. Az állatokon mintegy 4 nap alatt (!) megállt a tumor növekedése, és helyreállt a normális bélműködés…

A Cell című igen neves szakfolyóirat júniusi számában megjelent tanulmány erről a felismerésről számol be. A fentieken túl, nemcsak néhány nap alatt rendeződött az állatok bélműködése, de a daganat mintegy 2 héten belül eltűnt, és további néhány hónapig nem is tért vissza. A felismerés lényege, hogy az egyetlen (single) tumor-szuppresszor gén aktiválása révén elérhető volt a tumor visszafejlődése, méretcsökkenése. Ez új utakat nyithat meg a daganatkutatásban, új gyógyszerek kifejlesztésében.

"A vastagbélrák (kolorektális rák) jelenleg a daganatos betegségek között a 2. vezető haláloki tényező a fejlett országokban. Évente mintegy 700 ezer halálozásért tehető felelőssé. A jelenlegi kezelés alapelve előrehaladott esetben a kombinációs kemoterápia, amely mint tudjuk toxikus, és nem eléggé hatásos, de az elmúlt évtizedben e téren nemigen volt változás" – említi Dr. Scott Lowe (Memorial Sloan Kettering Cancer Center) a tanulmány vezető szerzője.

A vastagbélrákos esetek közel 90%-ában jelen van a tumor-szuppresszor (elnyomó) gén nem aktív változata. Ennek elnevezése: Apc (adenomatosus polyposis coli). Bár úgy vélik, hogy e mutációk indítják be a vastagbélrákot, az nem tisztázott, hogy az említett Apc inaktívvá tétele szerepet játszik-e a tumor növekedésében, és a túlélésben, ha már kialakult a daganat.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: EGÉSZSÉGKALAUZ