Ráéreztek az önálló élet ízéreHír | 2012.02.06.

Tavaly áprilisban három értelmi fogyatékos fiatalember költözött be egy tapolcai lakásba. A fiúk azóta számos területen önállósodtak: gond nélkül fizetnek bankkártyával, főzni pedig kifejezetten szeretnek. KULCSprogram tapasztalatait a kitagolási stratégia részeként hamarosan megalakuló támogatott lakhatást előkészítő szakmai műhely is felhasználja.

„Hamarosan megalkotják a „Bentlakásos intézmények kiváltása, új kapacitások létesítése" elnevezésű TIOP 3.4.1 pályázat törvényi szabályozását, aminek keretében feláll a támogatott lakhatást előkészítő szakmai műhely" – mondta el a Közelképnek az ÉFOÉSZ sajtóreferense, Balogh Fruzsina. A műhely munkájában a KULCSprogramban szerepet vállaló szakemberek is aktívan részt vesznek majd. Bernáth Ildikó fogyatékosságügyi miniszteri biztos áprilisi indulása óta többször meglátogatta a programban résztvevő fiatalembereket, és rendkívül pozitívan értékelte a veszprém megyei kezdeményezést, amely a kitagolási stratégia első gyakorlatban létrejött példája.

2011. április végén három értelmi fogyatékos fiatal – Zoltán, György és József – költözhetett be egy tapolcai lakásba, amelyet saját igényeiknek megfelelően alakíthattak ki. A környezetükben élők barátságosan fogadták őket, sőt előfordult, hogy a szomszédban lakó idős néni hozzájuk csöngetett át, hogy segítsenek használni a mobiltelefonját. A fiatalemberek mostanra az élet számos területén önállósodtak és pénzkezelésben is rengeteget fejlődtek: mára a bankkártyás fizetés sem jelent problémát számukra. „A főzést kifejezetten szeretik, szívesen kísérleteznek új ízekkel, új receptek után az interneten keresgélnek, és bevásárláskor sokszor már kész elképzelésekkel, gondosan lejegyzett hozzávaló-listával állnak a mentoruk elé" – részletezte Balogh.

„Csak annyi segítséget kell nyújtani, amennyire az egyénnek szüksége van, és az legyen magas szakmai színvonalú, elméletileg is megalapozott" – olvasható a kitagolási stratégiában. A mentorok a KULCSprogram résztvevőihez hasonlóan először elméleti oktatásban részesülnek, s csak aztán kezdhetik el gyakorlati tevékenységüket. Bár Zoltán, György és József naponta találkozik mentorával, a mentor tiszteletben tartja a fiatalok privát szféráját, így mindig egyeztet velük látogatásának időpontjáról. „A cél a minél nagyobb önállóságra nevelés. Ez a hozzáállás a program alapja. Kollégáink nem tévesztik össze saját aggodalmaikat vagy gondoskodási vágyukat az érintettek igényeivel" – hangsúlyozta Balogh Fruzsina.

Korábbi lakóhelyüktől, a lesencetomaji intézettől sem szakadtak el teljesen. Mindhárman oda járnak dolgozni, ráadásul egyiküknek a barátnője is ott él. „Ráéreztek az önálló élet ízére, s ezt az életformát kívánatosabbnak tartják, jobban megfelel az igényeiknek" – tudták meg az ÉFOESZ sajtóreferensétől. „Szeretek sétálni, meg mosogatni, főzni, takarítani is" – erősíti meg Zoltán. „Nagyon szeretek itt lakni. A legjobb, hogy sok mindent meg tudunk már csinálni, például a vásárlás már jobban megy" – egészíti ki György.

Az intézményes rendszer felbomlása mérföldkövet jelent az otthonokban élőknek, hiszen végre saját kezükbe vehetik a sorsukat. „A lakókat nem lehet, és nem is szabad megmenteni a saját élettapasztalatuktól. A program egyik mottója is lehetne ez a Konfúciusz-idézet: »Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem.« Mi ebben hiszünk" – szögezte le Balogh, aki szerint a program maximálisan beváltotta a hozzáfűzött reményeket.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG