RA: Új esélyt adnak a biológiai terápiákHír | 2014.11.07.

A most zajló Magyar Orvostudományi Napokon az ízületi gyulladások korszerű kezeléséről is szó lesz.

Magyarországon körülbelül 150 ezren szenvednek ízületi gyulladásos betegségekben, orvosi nevén arthritisekben. Közülük az egyik legsúlyosabb mozgásszervi betegség a krónikus, progresszív sokízületi gyulladás, a rheumatoid arthritis (RA). De az arthritis psoriatica (AP) melynél az ízületek gyulladása a bőr betegségével társul és a gerinc elmerevedésével járó spondylitis ankylopoetica vagy ismertebb nevén Bechterew-kór is súlyos mozgáskorlátozottságot okozhat. Ma már azonban rendelkezésre állnak olyan biológiai terápiák, amelyek nemcsak az igen fájdalmas tüneteket képesek csökkenteni, hanem meggátolják a betegség előrehaladását, megóvják a beteget a szövődmények kialakulásától. Dr. Poór Gyula, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) főigazgatójának adatai szerint a magyar arthritis centrumokban eddig már csaknem 10 ezer esetben alkalmazták a legmodernebb biológiai terápiát.

A Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) november 5-7-e között ismét megrendezi a Magyar Orvostudományi Napokat, amelyen neves szakemberek közérthető módon, rövid áttekintést adnak a legfontosabb betegségek naprakész elméleti és gyakorlati ismereteiről. A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat részét képező háromnapos kongresszuson csaknem félszáz előadás hangzik el. Ebbe a sorba illeszkedik dr. Poór Gyula professzor „A biológiai terápia jelentősége a gyulladásos mozgásszervi kórképekben" című előadása.

A sokízületi gyulladás, a rheumatoid arthritis (RA) elpusztítva az ízületi porcot és csontot, súlyos deformitást, mozgáskorlátozottságot, belső szervi szövődményeket idézhet elő, és a betegek fizikai, pszichés és anyagi elnyomorodásához vezethet. A betegség gyermekkori változata ezen kívül a növekedést és a fejlődést is gátolja, ezért a fiatalkori ízületi gyulladásban szenvedő gyermekek testileg visszamaradottak lesznek.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: WEBORVOS