Pszichés problémákat okozhat a meditáció? | 2015.07.05.

A meditációnak stresszcsökkentő, gyógyító, nyugtató hatásokat tulajdonítanak: a rendszeres meditáció javítja a koncentrációs és tanulási képességeket, csökkenti a fájdalmat, jobban tudunk aludni tőle. Azonban bizonyos esetekben igen káros is lehet - állítja egy kutató.

 Dr. Paula Watkins, meditációval foglalkozó klinikai pszichológus szerint előfordulhat, hogy a meditáció során az emberek túlságosan "mélyre" kerülnek a saját agyukban, ez pedig nagyon súlyos következményekkel járhat. A fájdalmas, kellemetlen emlékek felszínre hozatala ugyanis akár szorongást és depressziót is okozhat.


"A meditáció során az elfojtott emlékek, traumák, amiket egyébként szeretnénk elfelejteni, újra előjöhetnek" - magyarázta. "Ez néhány embernél igen enyhe hatás, de másoknálrendkívül fájdalmas lehet. A meditáció egyre népszerűbb, sokan próbálkoznak vele, és ha valaki hajlamos a pszichológiai problémákra, ez a befelé fordulás előhozhatja azokat."

Dr. Watkins évek óta tanulmányozza a meditáció elménkre gyakorolt hatásait, és kutatásai alapján azt javasolja, hogy aki depresszióra, pszichózisra, mániás viselkedésre hajlamos, esetleg megvan az esélye annak, hogy skizofrén, nem szabad szakorvosi felügyelet vagy tanácsadás nélkül meditálnia. 

Tovább a teljes cikkre

Forrás: HÁZIPATIKA