Problémás gyerek - mikor a furcsa viselkedés autizmust takarHír | 2014.07.29.

Zaklatott kisgyermek szinte önkívületi állapotban üvölt a buszon. „Persze, az anyja nem tudja rendesen megnevelni!” – gondolja elsőre egy szemlélődő, és ez a negatív értékítélet, az arcokra kiülő rosszalló vélemény érzelmileg komolyan megviselheti a családot, amelynél egyébként szó sincs nevelésbeli problémákról. A gyermekük pusztán autizmussal él, ezért nehezen kezeli például a tömeget a buszon vagy az ismeretlen, számára idegen helyzeteket.

Az autizmussal élő családok egy része gyakran súlyosan elszigetelődik, kirekesztődnek a társadalomból, és komoly problémákat jelentenek számukra olyan hétköznapi dolgok is, mint a bevásárlás vagy a tömegközlekedés. Ezeknek az embereknek szükséges és kell is segíteni – mondja Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének (AOSZ) elnöke, egy szülő, aki nem elégedett meg a diagnózissal, minden követ megmozgatva küzd az autisták érdekvédelméért.

– Az autisták életét számos bizonytalanság nehezíti, amit a negatív társadalmi megítélés még inkább erősít, nehezebbé tesz. Ezért az autista gyermeküket nevelő családok gyakran bezárkóznak és a társadalomtól elszigetelten élnek. Hogyan lehetne ezen változtatni?
– Az utóbbi időben több olyan cikk is napvilágot látott, mely az autizmussal élő társaink és családjaik mindennapjait megnehezítheti, köszönhetően a rossz üzeneteknek. Olyan utalások voltak a szövegekben, melyek arra engedtek következtetni, hogy az autizmus valamiféle társadalmilag elítélt viselkedéssel együtt járó jelenség. Ez természetesen tévhit! Nemrégiben épp egy „bankrablóval” kapcsolatban említették, hogy autista. A tény, hogy valaki autista, egyáltalán nem jár együtt azzal, hogy az illető bármilyen bűncselekmény elkövetésére hajlamosabb lenne, mint a társadalmunkból bárki más. Fontos, hogy ne hangozzanak el olyan információk, melyek az autizmussal élő társainkra nézve előítéletes gondolkodást idézhetnek elő teljesen megalapozatlanul. Tehát ezek a cikkek egyáltalán nem segítik a társadalmi beilleszkedést.


Tovább az eredeti cikkre


Forrás: MAGYAR NEMZET ONLINE