Pónilovak a látássérült emberek szolgálatábanHír | 2011.08.01.

A Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány szeptember 23. és 25. között hatodik alkalommal rendezi meg a Díjlovas és Lovasterápiás Versenyt Fóton. A versenyen hazai és nemzetközi díjlovasok mérik össze tudásukat, továbbá sor kerül a sérült gyermekek lovasterápiás versenyére is. Magyarországon nemzetközi szinten elismert lovasterápiás tevékenység folyik, ennek részleteiről kérdezte a Közelkép Hírügynökség az alapítvány ügyvezető alelnökét, Bozori Gabriellát és az elnökség egyik tagját, Szüle Esztert.

Az 1997-ben alakult fóti Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány (MLTSZ) az indulása óta eltelt több mint tíz év alatt eredményes munkát végzett: az Oktatási Minisztérium engedélyével kidolgozták a lovasterapeuta képzést gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna, valamint hippoterápia szakágakon. Tevékenységük utóbbi területét jelenleg sem pihentetik, hiszen folyamatban van a „Lóasszisztált pszichoterápia” elnevezésű képzésük akkreditálása, miközben 2006 óta parasportképzéseket tartanak oktatók és edzők számára.

„Az elmúlt években számos neves külföldi oktató tanított hazánkban, és magyar kollégáink több alkalommal bővítették tudásukat külföldi tanulmányutakon, konferenciákon. A tapasztalatok alapján büszkén mondhatjuk, hogy hazánk egyike azon országoknak, amelyek a legmagasabb szintű képzési rendszerrel rendelkeznek a lovasterápia területén” – mondta el a Közelképnek Bozori Gabriella lovasterápiás oktató, a Magyar Lovasterápia Szövetség ügyvezető alelnöke.

Magyarországon az egyik legnagyobb problémát a lovasterapeuta szakemberek hiánya jelenti: az ország egyes területein a sérült gyermeket nevelő szülők egyáltalán nem tudnak élni az effajta fejlesztési lehetőséggel. Hasonlóan súlyos gond a terápiás foglalkozás magas költsége, amelyet az Egészségbiztosítási Pénztár nem támogat. Az utóbbi időre általánosan jellemző nehéz anyagi helyzet következtében a szponzorok száma is megcsappant, így a terápiás munka személyi és tárgyi feltételeinek megteremtése egyre nehezebb feladatot állít az alapítvány elé.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG