Piacképes termékek és szolgáltatások miskolci autistákkalHír | 2015.02.01.

Brikettet, merített papírt, kecskesajtot készítenek, ajándék tasakot és selyemsálat terveznek a miskolci Szimbiózis Alapítvány autista lakói. Hétfőn a nemzetközi szinten is elismert miskolci alapítvány által szervezett tájékoztatón képet kaphatott a Magyar Hírlap az autizmussal élők által készített piacképes termékek és szolgáltatások köréről. Ezzel párhuzamosan sikeres rehabilitációs programjaikkal, beruházásaikkal és egyedülálló alpaka- terápiájukkal ismerkedtek. Vannak a világnak ugyanis olyan pontjai, ahol az alpakát nem a gyapja miatt tartják. A dél-amerikai tevefélét a miskolci Szimbiózis Alapítvány terápiás célra használja, amely hazánkban egyedülálló kezdeményezés.

Hétfőn a miskolci Szimbiózis Alapítvány autista lakói által készített termékek és szolgáltatások köreibe pillanthattak be, miközben az alapítvány másfél évtizedes múltjával, nemzetközi szinten is sikeres rehabilitációs programjaival, valamint egyedülálló alpaka- terápiájukkal ismerkedtek meg.

Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke a tájékoztatón elsőként a foglalkoztatásról beszélt. „Sikeres projektjeinknek köszönhetően tavaly huszonkét fővel emelkedett a dolgozói létszámunk, év végére a munka-rehabilitáción résztvevőkkel együtt összesen 212 embernek adtunk munkát Miskolcról és környékéről”- mutatott rá az elnök. A Szimbiózis Alapítvány egyébiránt rendkívül sikeres esztendőt zárt, 2014-ben huszonnégy benyújtott pályázatukból mindössze egy nem nyert. Ez Jakubinyi László szerint is kimagasló eredmény, amelynek köszönhetően tavaly a telephelyeiket is bővítették és számos új rehabilitációs programmal jelentkeztek.

Mint arról a Magyar Hírlap is beszámolt, decemberben megnyílt a meglehetősen komplex szolgáltatásokat nyújtó, országosan is egyedülálló Batyu-téka, ami alapvetően étteremként funkcionál, mindemellett autista-központú közösségi tér és könyvtár. A szervezeti, habilitációs és foglalkoztatást segítő központjaik mellett egyre nagyobb sikerrel működtetik diósgyőri rehabilitációs övezetüket, a Baráthegyi Majorságot, amelynek virágzását mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy évről-évre újabb építményekkel, programokkal színesedik a birtok. Tavaly ősszel rendezték meg első ízben a Falu a városban nevet viselő fesztivált, az azonos nevű „Farm in the City” nemzetközi mozgalomhoz csatlakozva. Ezen a napon a Baráthegyi Majorság - amely lakóotthonként is üzemel -, autista fiatalokkal és az őket segítő szakemberekkel egyetemben várta elsődlegesen a sérült gyermekeket nevelő családokat és intézményeket, hogy közös krumplilángos-sütéssel, lovaglással, és egyéb színes programmal tegyék emlékezetessé a hagyományteremtő céllal indult fesztivált.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MAGYAR HÍRLAP