Példakép lett a világ legrondább nőjének nevezett lányHír | 2015.03.16.

A 17 éves Lizzie Velasquez egy nap véletlenül rátalált egy YouTube-videóra, amelynek az volt a címe, hogy „A legrondább nő a világon”. Megdöbbenésére a videóban saját magát látta viszont, a klip alatt pedig több ezer kegyetlen komment sorakozott, amelyek különböző formákban azt szajkózták, hogy aki így néz ki, annak élnie sem érdemes.

Szokatlan megjelenésének oka, hogy Lizzie két ritka betegséggel született: egyrészt vázrendszeri eltéréseket és szívproblémákat okozó Marfan-szindrómája van, másrészt a zsírszöveteket érintő lipodisztrófiában szenved. Nem tud hízni, 26 évesen 157 centis, és csak 27 kilós. A jobb szemére nem lát, az immunrendszere gyenge, és számos kisebb-nagyobb egészségügyi problémával küzd.

Kilenc évvel ezelőtt Lizzie több éjszakát átsírt a kommentelők miatt, ma már azonban aktivistaként dolgozik a csúfolás és nyilvános megalázás ellen, a témához kapcsolódóan egy TED-előadást (lásd itt) is tartott, és saját YouTube-csatornát indított, amelynek a cikk írásakor már több mint 300 ezer követője volt. Pozitív attitűdjét Lizzie elsősorban a szüleinek tulajdonítja, akiknek eszük ágában sem volt lemondani róla annak ellenére, hogy születésekor azt mondták nekik, hogy egész életében gondozásra szorul majd.
Lizzie-ről most dokumentumfilm is készült A Brave Heart: The Lizzie Velasquez Story címmel, amelyet március 14-én mutattak be az austini South by Southwest fesztiválon.
 
Forrás: VS.HU