Pécsi segítség az autistáknakHír | 2015.01.16.

Tavaly decemberben alakult meg egy igen különleges csoport Pécsen, egy szülőkből álló közösség, ahová kifejezetten autista gyermeket nevelő családokat várnak. A társaság azzal a céllal jött létre, hogy a lelki támasz mellett információt és tapasztalatokat cseréljenek egymással, sőt speciális közösségi programokat is szeretnének szervezni a jövőben.

A csoport Pécsi Autista Szülőcsoport néven fut, az ötletgazda és alapító pedig Kádárné Szántó Nikolett, egy pécsi anyuka, aki maga is érintett a témában.

- Balázs születése után nem sokkal csontvelő-átültetésen esett át, ezért nagyon sokáig, másfél éves koráig kórházban voltunk. Amikor végre közösségbe mehettünk, akkor kezdett feltűnni, hogy valami nincs rendben, nem úgy viselkedik, ahogyan kellene. Hosszas vizsgálatok és fejlesztő foglalkozások után, másfél év múlva kaptuk meg a diagnózist arról, hogy a kisfiam autista.

A csoport december közepén alakult, ekkor volt az első találkozójuk is, 2015-ben pedig gőzerővel szeretnék belevetni magukat a munkába. Nikolett az autista gyermekek szüleinek élettét tenné könnyebbé – elsősorban a kicsik fejlődése érdekében. A helyzet ugyanis Pécsen sem túl rózsás, mert bár sok esélyegyenlőségi kezdeményezés van a városban, az autista emberek számára még így is kevés a lehetőség, és az információáramlás sem kielégítő, pedig érdeklődő akadna bőven.

A csoportban a tervek szerint – a saját tapasztalatok megosztása mellett – sor kerülne úgynevezett szülőtréningekre, amelyeket szakemberek tartanának, ezen kívül workshopokat szerveznének többek között az autista gyermekek kommunikációjának fejlesztéséről és még sok egyébről. Mindemellett családos programokra is sor kerülne a jövőben.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: PÉCSMA