Partiarcok kerekesszékbenHír | 2015.10.19.

Rendhagyó bulival hívták fel a figyelmet arra, hogy a szórakozóhelyek többsége nem figyel a fogyatékkal élőkre. Egy este, amelyen az épek mellett siketek hallgatják a slammelőket, és a táncolók között partiznak a mozgássérültek.

Úgy nevet a srác, hogy majd kiesik a kerekesszékéből. Mellette a siket lány fülig érő szájjal figyeli a színpadon álló jeltolmácsot, Babutsán Ritát, aki hihetetlen ritmusérzékkel, mimikával, testbeszéddel közvetíti a mellette slammelő Horváth Kristóf pergő előadását.

– Küzdjél magadért, küzdjél magadért, ne fossál! – ömlenek a lüktető mondatok a slammerből, és egyszerre mondja vele nevetve a mozgássérült fiú, a siket lány, meg még vagy félszáz ép fiatal a budapesti Gödör Klubban.

Nem sokkal később Sena és zenekara foglalja el a színpadot. A ghánai-magyar énekesnő dalaira egyszerre mozdul a közönség, pedig van, aki a kerekesszékben ülve csak fejbiccentéssel vagy lábdobolással szállhat be az épekhez a közös táncba. A nappal magyartanárként dolgozó jeltolmács teste ring a ritmusra, közben késlekedés nélkül fordítja magyar jelnyelvre az angol dalszöveget. Kint, a pult melletti asztaloknál fiatalok beszélgetnek: ki szavakkal, ki jelelve, ki a kerekes székéhez erősített tábláján sorakozó betűkre mutatva.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: NOL.HU