Parkinzonizmus: Tünetek és kezelésHír | 2012.10.18.

A parkinzonizmus (más néven Parkinson- szindróma) olyan betegségeket, illetve tünetegyütteseket jelöl, amik esetében a Parkinson-kórra jellemző motoros tünetek állnak fenn (remegés, lassult mozgás, izommerevség, elesési hajlam), de a kialakulásához vezető ok nem egyezik a Parkinson-kór kialakulásához vezető okkal.

Nem minden parkinsonizmusban szenvedő beteg Parkinson-kóros. Számos oka lehet, a leggyakoribbak a következők:
Lewy testes demencia - Szellemi hanyatláshoz vezető progresszív kórkép, mely során az agy sejtjeiben Lewy testek képződnek, ez szövettanilag igazolható elváltozás.
•Progresszív szupranukleáris bénulás - egy ritka degeneratív idegrendszeri betegség . Leggyakrabban a mozgást és az egyensúlyt érinti, de jellemző lehet hangulat-és személyiségváltozás is. Szemmozgászavart okoz, a lefelé tekintés korlátozott. Progresszív, vagyis az idő előrehaladtával az állapot rosszabbodása várható.

Multiszisztémás atrófia- egy szintén ritka degeneratív zavar. A Parkinson-kór motoros tünetei mellett az egyensúly megtartásának zavara és a vegetatív idegrendszer zavara észlelhető, mint például orthostatikus hypotonia (felállást követő gyors vérnyomásesés), vizeletttartási zavar, potencia zavarok. A tünetek nagyon szerteágazóak lehetnek, az elnevezés több betegség gyűjtőneve.

Kortikobazális degeneráció- Az agy bizonyos részeiben a sejtek száma csökken, és a megmaradt sejtek összezsugorodnak. Az érintett betegek esetében az izomerő megtartott, de bizonyos mozdulatok elvégzése mégis problémát okoz a központi irányítás zavara miatt. A tünetek jellemzően az egyik oldalon kezdődnek, de a progresszió során mindkét oldal érintett lehet. Memóriazavar is jellemző lehet.
•Gyógyszerek, leggyakrabban néhány antipsychoticum szedése. Az ezek által okozott tünetek a gyógyszer megvonása után visszafejlődnek.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: MEOSZ