Paraszupersztár: megvannak a nyertesekHír | 2014.12.09.

Véget ért a Paraszupersztár tehetségkutató verseny, amelyet a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége az idén tavasszal hirdetett meg fogyatékossággal élő embereknek. Az előadó-művészeti kategória december 5-i döntőjében 19 produkció méretett meg, a nyertesek és az alkotóművészeti kategória nyertesei több mint 2,5 millió forint értékű ösztöndíjat és számos különdíjat vihettek haza.

Az előadó-művészeti kategória nyertesei: ének kategóriában Szluka Lídia ének- és kamaraművész, hangszeres zene kategóriában Hegedüs Petra klarinétos, tánc kategóriában a ParaDance Company kerekesszékes tánccsoport, vers kategóriában pedig megosztva Harza Márk és Jobák Márta, a verseny legfiatalabb (11 éves) és legidősebb (90 éves) versenyzője. 

Az alkotóművészeti kategória első helyezettjei: festmény kategóriában Farkas István és Kovács Tiborné, fotóban Koncz András, grafikában Jákó Balázsné, iparművészet kategóriában Gere István, kisfilmben Kovács Márton és Weér Szabolcs, kisplasztikában Kiss János, népművészetben Koscsó Istvánné, saját irodalmi alkotás kategóriában Mihály Andrea. 

Az előadó-művészeti kategória zsűritagjai voltak: Monspart Sarolta zsűrielnök, világbajnok tájfutó, Prima-díjas sportoló, Both András színész, az RTL Klub hangja, Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc-díjas énekes, előadóművész, Gaudy Babette Svájcban élő képző- és iparművész, balett- és pantomimművész, László Attila Liszt-díjas érdemes művész, gitárművész, a Zeneakadémia tanára, Pozsgai Zoltán Artisjus-díjas zongoraművész és Tóth Richárd színész-koreográfus, korábban a kaposvári Csiky Gergely színház tagja. Az alkotóművészeti zsűri tagjai: Fark László grafikusművész, Gaudy Babette képző- és iparművész, balett- és pantomimművész, Hervé Lóránth Ervin képző- és iparművész, designer, Illés Vanda művészettörténész, a Hagyományok Háza szakértője, Markovics Ferenc Balázs Béla-díjas fotóművész, fotóriporter, érdemes és kiváló művész, Papp Sándor Zsigmond író, újságíró, szerkesztő, Pálos György Balázs Béla-díjas rendező-operatőr, a Hongkongi Egyetem oktatója és Teknős Miklós Pulitzer-emlékdíjas fotóriporter. A döntőt Vincze Zoltán rendezte. A tehetségkutató ötletgazdái: Bálint Emese színész, énekes, harmonika-művész, Farkas Bálint színész, Monspart Sarolta világbajnok tájfutó, Prima-díjas sportoló. 

A nyertesek több mint két és fél millió forint értékű ösztöndíjat vihettek haza, amelynek legnagyobb részét a MEOSZ állja. Az ösztöndíjakhoz a Széchenyi Lízing Zrt. 200 ezer forinttal, a Herbária Zrt. 100 ezer forinttal, a JFP Trade Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 50 ezer forinttal, az Aprónép Alapítvány 40 ezer forinttal járult hozzá. Magánszemélyek további 140 ezer forint nyereményt ajánlottak fel a versenyzőknek. A Rehab Zrt. a legjobb kerekesszékes versenyzőnek egy elektromos kerekesszéket ajánlott fel, amelynek értéke elérheti a bruttó 1 millió forintot. A Round Table Hungary segítő szervezet két aktív kerekesszéket adományozott. Üdülési lehetőséget ajánlott fel a fonyódligeti Hotel DAM és a Dombóvár-Gunarasi Hotel Európa, a MEOSZ és a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesülete. A versenyzők belépőjegyeket, CD-ket és DVD-ket, albumokat, könyvcsomagot kaptak a Hagyományok Házától, a Nemzeti Táncszínháztól, a Honvéd Együttestől, a Magyar Versmondók Egyesületétől, és ajándékcsomagokat az Unilever Magyarországtól. Az EMMI Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága 80 ezer forint értékű Erzsébet utalványt ajánlott fel. 

Tovább az eredeti cikkre és a videókra

Forrás: MEOSZ