„Pályázunk a „Fogyatékos-barát munkahely” címre”Hír | 2014.11.08.

Tavaly december 3-án több kerület önkormányzata írta alá azt a szándéknyilatkozatot, amelyben vállalta, hogy minimum két megváltozott munkaképességű személyt alkalmaz, továbbá rendszeresen meginvitál fogyatékossággal élő művészeket rendezvényeire. Cikksorozatunkban bemutatjuk, hogy mely önkormányzatok teljesítették e vállalást.

Kerekesszékes sajtómunkatársként minden telefonbeszélgetés során az első felmerülő kérdésem, hogy az adott helyszín, ahová tudósítani, interjút készíteni megyek, akadálymentes –e, így ebben a helyzetben sem tettem másként. Örömmel nyugtáztam, hogy aggodalomra semmi ok, az eddig felkeresett polgármesteri hivatalok épületei maradéktalanul akadálymentesek voltak.

A III. kerületben Kelemen Viktória alpolgármester asszony fogad. Idevezető utam során az egyedüli komolyabb nehézséget az épülethez vezető utcán található, nagy hézagokkal teli macskakövek okoznak, amelyeken csak két keréken egyensúlyozva tudok átlendülni. Viszont ezt az akadályt kárpótolja számomra az épületbe való gördülékeny bejutás. A kapuig rámpa vezet, majd megnyomom a kerekesszékesek számára kihelyezett csengőt. Körülbelül 5 perc elteltével nyílik az ajtó és egy rendkívül készséges úriember fogad, aki beüzemeli a lépcsőket leküzdő elektromos liftet. Ezt követően folytatom utam a második emelet felé, amit ezúttal egy hagyományos felvonóval teszek meg, melynek gombjain Braille felirat is jelzi az emeletek számát. Végezetül pedig a 2. emeleten, rámpán legurulva jutok el a keresett ajtóig. Vízzel, kávéval kínálnak, az alpolgármester asszony mosolyogva fogad, majd kezdetét veszi az interjú.

Csak nem egy év telt el a szándéknyilatkozat aláírása óta. Sikerült megvalósítani a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásával kapcsolatos terveket?

A szándéknyilatkozatban több olyan pont is van, ami az önkormányzatra vonatkozik. Azt mondhatom, hogy valami megvalósult már és van, ami még folyamatban van. A két megváltozott munkaképességű személy foglalkoztatásának pontja maradéktalanul megvalósult. Egyikük felvételére év elején, a hivatalban került sor, a másik kollégánkat pedig egyik intézményünkbe, a Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központba sikerült felvenni. Továbbá a jövőben még több megváltozott munkaképességű munkavállaló felvételét tervezzük.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: VGYKE