Otthonok helyett lakásokba költöztetnék a fogyatékkal élőketHír | 2013.04.09.

Bentlakásos szociális intézmények helyett a jövőben akár lakásokban élhetnének azok a mozgássérült vagy más fogyatékossággal élő személyek, akik önálló életvitelre képesek, vagy segítséggel arra alkalmassá tehetők.

Egy, a kormany.hu oldalon megjelent - a szociális törvényt érintő - miniszterirendelet-tervezet szerint bevezethetik a "támogatott lakhatás" intézményét, ami a fogyatékkal élők mellett a pszichiátriai és szenvedélybetegek, valamint a hajléktalanok társadalmi integrációját is elősegítheti.

Az új ellátási forma, illetve szolgáltatás célja, hogy segítsék a most még ápolást-gondozást nyújtó szociális intézményben élők közösségi beilleszkedését. Az előterjesztés szerint a lakásokban nem csak az ellátást igénybe vevő, hanem - az adott élethelyzettől függően - kiskorú gyermeke, szülei, hozzátartozói is ott élhetnének.

Az ellátásra alkalmas lakások a tervezet szerint nem lehetnének egymással szomszédosak, és nem állhatnának a város szélén sem. A dokumentum szerint az ingatlanokat úgy kell kiválasztani, hogy az adott település központjához közelebb legyenek, mint belterületi határához.

Az előterjesztés értelmében az ilyen lakásokba költözők önálló életvitelének, társadalmi beilleszkedését "egyéni szolgáltatási tervek" és "esetfelelősök" is segítik. A dokumentum szerint a szolgáltatás során lehetőség szerint biztosítani kell a foglalkoztatást, ugyanakkor a munkahelyi feladatok és a szabadidő eltöltésének a szétválasztását is.

Az előterjesztés szerint az új ellátási forma bevezetésével az érintettek segítséget kaphatnak ahhoz, hogy a társadalom többi tagjához hasonló életet éljenek, "hasonló életkörülmények között".

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HVG