,,Ott vagyunk a korláton túl''Hír | 2014.12.16.

Beszélgetés Szautner Mihállyal, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség Atlétika Szakág vezetőjével. Az atlétika az egyik olyan sportág, amiben az értelmi fogyatékosok nagy lelkesedéssel vesznek részt és szép sikereket is érnek el. Ehhez olyan elszánt edzők, gyógypedagógusok, tanárok kellenek mint amilyen Szautner Mihály is, aki a Speciális Olimpia Szövetség atlétika szakágának vezetője.

Hogyan került kapcsolatba az értelmi fogyatékkal élő fiatalokkal és az Olimpia mozgalommal?

- Gyógypedagógusként dolgozom Pápán. Még mielőtt megismerkedtem volna az SO versenyrendszerével, már akkor is készítettem fel gyerekeket versenyekre. 2000-ben kerültem kapcsolatba a Speciális Olimpia mozgalmával. 2003-ban az atlétika szakág vezetője lettem.

Az atlétikának milyen versenyszámait űzhetik értelmi fogyatékosok? Van valamilyen megkötés ezzel kapcsolatban?

-    Az SO és a Nemzetközi Atlétikai Szövetség szabályai és  versenyszámai szinte teljesen megegyeznek. A mi rendszerünkben csak néhány hajítószám nem szerepel, az eszközök veszélyessége miatt. A gyengébb képességűek 50 m-es síkfutásban, kislabda-hajításban és helyből távolugrásban mérhetik össze erejüket.

Milyen számokban született eddig a legtöbb siker?

- Antwerpenben gyaloglóink voltak a legsikeresebbek, 3 aranyat szereztek, ezüst érmet távolugrásban és 1500m-es síkfutásban, valamint a váltóban kaptunk. A két bronz érem pedig súlylökésben született. A váltó ezüst azért is különösen kedves számunkra, mert a csapat tagjai különböző sportegyesületekből tevődtek össze, sok munka kellett a váltások összehangoláshoz. Ugyanis ezek a versenyzők az edzéseken az egyéni számokra készültek, szinte csak verseny körülmények között találkoztak egymással

Az értelmi fogyatékossággal élő sportolóknál nyilvánvalóan külön hangsúlyt kap az említett dolog. Edzőiknek jól kell ismerniük nem csak a képességeiket, de a személyiségüket is, mikor, mire hogyan reagálnak, mire van szükségük ahhoz, hogy a legjobb eredményt érjék el. Azért ehhez jókora empátia és szeretet is kell, nem?

- Őnáluk kiemelt fontossága van annak, hogy tudják, ott vagyunk a kerítésen túl. Ez nem csak szorosan a versenyre értendő, hanem átvitt értelemben is. Nagyon igénylik a törődést, a szeretetet, főleg a női sportolók. Az megölelés a reggeli ébresztés után, és a lefekvéskor a jóéjt búcsú ölelés is „jár”. Ez is hozzátartozik az edzői szerephez, akárcsak az, hogy odafigyeljünk a gyógyszereik szedésére, vagy a pénzük kezelésére. Mindegyikük más. Vannak kevésbé önállóak, s van aki kevesebb segítségre szorul. Ezt egyébként jól lehetett használni a csapat összekovácsolódása érdekében is, mert a jobb képességű segít a sérültebbnek Ezt mi ezt örömmel fogadjuk. Nekik is jobban tetszik ha például egy csapattárssal mentek vásárolni és nem Misi bácsi kíséri őket.

Forrás: REHABBLOG