Őszinteséggel lehet ütni a munkaerőpiacon?Hír | 2015.08.25.

Formabontó módon tesztelte a személyzeti szakembereket egy új, saját maga által kitalált önéletrajzi sablonnal egy amerikai kreatív ügynökség vezető munkatársa. Jeff Scardino a hibáit és a kudarcait is beleírta önéletrajzába. Mi lett az eredménye?

Személyes adatok, munkatapasztalat, iskolai végzettség. Ezek a rovatok minden CV szerves részei. Ezekben a pályázók többnyire kozmetikázott, tehát a valóságnál kicsit előnyösebb képet festenek magukról. A céges toborzók persze ezt tudják és telefonos vagy személyes interjún célzott kérdésekkel igyekeznek a „rózsaszín felhőt” eloszlatni és a valós tapasztalatot, képességeket, tudást megvilágítani.

Amiben gyenge vagyok

Jeff Scardino, a New York-i Ogilvy kreatívügynökség munkatársa csavart egyet ezen a megközelítésen. „Relevant resume” néven olyan önéletrajzi sablont dolgozott ki, ami az elért eredményeken kívül a kudarcokat, a hibákat és a gyengeségeket is megemlíti külön rovatokban. Azt gondolja, hogy ezzel a megközelítéssel az álláskereső őszinteséget sugároz, differenciált képet ad magáról és így kompetensebbnek, jobb önismerettel rendelkezőnek tűnik a többi pályázónál. Emellett azt is jelzi, hogy tanult a hibákból, még egyszer ugyanabba a folyóba ugyanis ritkán lép bele az ember – írta együttműködő partnerünk, a Monster.hu.

„Egy lány miatt elvesztegettem egy évet”

Scardino ennek szellemében állította össsze saját CV-jét. Nézzük, hogyan. Egyrészt a munkatapasztalat és az iskolai végzettség rovatokhoz kommenteket fűzött (Ilyeneket: „egy szabadszellemű lány miatt elvesztegettem az első évemet”…”az utolsó évben negyedévente 20 kreditet végeztem, ahelyett a barátokkal töltöttem volna több időt”…”olyan portfólióval végeztem, ami nem tükrözi a munkastílusomat”).

Tovább a teljes cikkre

Forrás: PIAC&PROFIT