ÖSSZEHANGOLJÁK A SEGÍTŐ KUTYÁKAT ÉRINTŐ JOGSZABÁLYOKAT | 2017.02.04.

Az illetékes miniszterek közbenjárását kérte az alapvető jogok biztosa annak érdekében, hogy feloldják a fogyatékossággal élőket segítő kutyák alkalmazásával kapcsolatos jogszabályi ellentmondásokat. A válaszok elismerték a változtatás szükségességét.


Lehetnek ketten – a fogyatékossággal élő ember és az őt mindennapi életvitelében segítő, kiképzett kutya. De lehetnek hárman is, akkor, ha a fogyatékos ember – akinek szüksége van a segítő kutya szolgálatára – maga nem alkalmas a kutya tartására, képzésére, gondozására. Ilyenkor kettejük, a rászoruló és a kutya mellé belép a felvezető, más néven a gazda, aki nemegyszer a fogyatékossággal élő rokona.

Egy autista gyermeket nevelő szülő fordult a biztoshoz beadvánnyal, amelyben a segítő kutya alkalmazása közben tapasztalt problémáit osztotta meg. Ezek között van, hogy a jogszabály nem rendezi a felvezető (a gazda), a fogyatékos személy és a segítő kutya hármas körének jogosultságait.

Amikor hárman együtt vannak, a jogszabályok alapján utazhatnak a kutyával tömegközlekedésen, bemehetnek élelmiszerboltba, játszótérre. Megtörténhet azonban, hogy felvezető fejlesztő foglalkozásra viszi fogyatékos gyermeket, és amíg tart a foglalkozás, a szülő egyéb ügyeit intézné. Amennyiben nincsenek meg annak a feltételei, hogy a fejlesztő foglalkozáson résztvevő gyermekkel otthagyhassa a kutyát is, akkor a felvezetőnek magával kell vinnie a kutyát.

Ilyenkor azonban már nem rendelkezik azokkal a jogosítványokkal, amelyek a fogyatékos emberrel együtt megilletnék. Vagyis: nem léphet be mindenhová a kutyával. Kényszermegoldásként otthon hagyhatják a segítő ebet, így viszont a kutya nem tudja teljesíteni a feladatát, amelyre kiképezték, és amire a fogyatékos gyermek rászorulna – ez lehet szorongásoldás új, váratlan helyzetekben, motiváció, figyelemelterelés, kioldás dührohamok közben, társadalmi befogadás elősegítése, szemléletformálás.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: CIVILHIRUGYNOKSEG.HU