Országszerte nagy igény lenne speciális gyógyágyakraHír | 2011.12.28.

A NEFMI Zalaegerszegi Gyermekotthonában a melegvíz ellátást biztosító napkollektor rendszer decemberben lépett működésbe, és ezzel egyidőben 310 valódi komfortérzetet nyújtó gyógyágy is gazdára talált a Zala Megyei Önkormányzat Integrált Szociális Intézményében. A beruházások mintegy 76 millió forintból valósultak meg.

„A rendelkezésre álló 62 millió forint 310 ágy és 305 matrac szétosztását tette lehetővé" – tájékoztatta a Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság a gyógyágyak átadásával kapcsolatban a Közelkép Hírügynökséget. A speciális fekhelyek tíz fokozatban mozgathatóak elektronikusan, ráadásul külön fej, térd és lábrészük van, míg a mozgatás fékezését nagyméretű kerekek biztosítják. „Külső megjelenésükben modernizáltak és nagyfokú komfortérzetet biztosítanak" - tudta meg a Közelkép.

Az ágyak mellett a hozzájuk tartozó matracok is különlegesek: speciálisan kiképzettek felfekvés ellen, így a tartósan fekvő betegek testiápolását és gondozását segítik. A szivacsok - ellentétben a hagyományos habszivaccsal - csak lassan nyerik vissza eredeti formájukat, így enyhe nyomást gyakorolnak a csontos kiemelkedések körül. Előnyük, hogy fokozzák a szövetek vérellátását.

„Országszerte nagy igény van ilyen speciális ágyakra és matracokra, azonban a pályázatra fordított összeg csak részben tudta kielégíteni ezeket a szükségleteket" - tette hozzá az államtitikárség, de konkrét időpontot nem tudtak mondani a további fejlesztésekre vonatkozóan. 

Az Európai Parlament és Tanács RED irányelve alapján hazánkban 2020-ra a megújuló energiaforrások részaránya legalább a 13%-ot el kell hogy érje a bruttó végső energiafogyasztásra vetítve. Magyarország jelenleg 75%-nál is több energiát importál, s ennek csökkentésére írták ki a azt pályázatot, amelynek keretében az Európai Unió és az állam 14 és fél millió forintott fordított a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Zalaegerszegi Gyermekotthonára. Az otthonban teljes napkollektor rendszert építettek ki, így az intézmény melegvízellátását immár megújuló energiaforrásokból fedezik.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG