Önmagukat már legyőzikHír | 2015.07.26.

A szegedi Ülő Békák az ország egyetlen utánpótláskorú ülőröplabda-csapata. Az együttesben együtt sportolnak a mozgássérültek és ép társaik, akik között a pályán minden különbség eltűnik.

Szegeden évtizedes múltra tekint vissza az ülőröplabda, a Csakazért SE 2004 decembere óta ad hozzá szervezett kereteket. A sportágat mozgássérültek és épek közösen űzik, két éve pedig már nem csak a felnőttek kiváltsága mindez.

Akkor hozták létre az Ülő Békákat, az ország máig egyetlen korosztályos ülőröplabda-csapatát.

Az edző Petró János lett, aki az alapítás óta az Ülő Bikák névre hallgató felnőttgárda oszlopos tagja volt. Hamar összeállt a gyerekcsapat, volt, akit hívni sem kellett, magától jelentkezett a Békák edzésére. Most hetente egyszer tréningeznek, nyolcan-tízen mindig elmennek a foglalkozásokra.

„Négy sérült fiatal sportol nálunk, a többiek barátok és családtagok – magyarázza az edző. – Csütörtök estére általában már az iskolában megfáradt gyerekek érkeznek hozzánk, de mindenki becsülettel teszi a dolgát. Az edzéseken nagyon jó a hangulat, és mindenki sokat fejlődött a kezdetek óta.”

A mozgássérültek átélhetik, hogy fontos és hasznos tagjai a csapatnak, ép társaik pedig az elfogadásról tanulhatnak rengeteget.

Ebben a közegben mindenkinek gyarapodik a lelke, függetlenül attól, hogy milyen háttérrel érkezett.

A csapat tagjai rendkívül komolyan veszik az edzéseket akkor is, ha tudják, ilyen fiatalon még esélytelenek tétmérkőzéseket játszani.

És mert nincs ellenfelük, önmagukat győzik le.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: UTÁNPÓTLÁSSPORT