Önkéntesség akadályok nélkül - speciális tréning a De juRe AlapítványnálHír | 2014.12.11.

Vajon milyen szempontok alapján választják meg a középiskolás diákok, hogy hol töltik le az érettségi megszerzéséhez szükséges iskolai közösségi szolgálatot, vagyis más néven önkéntes munkát?

De juRe Alapítvány két évvel ezelőtt gondolt egy merészet, hogy a „Közös a világunk” gondolat szellemében a középiskolás korosztályt, mint a társadalom könnyen érzékenyíthető csoportját célozza meg, olyan embereket, akik a jövőben megvalósuló társadalmi integrációért sokat tehetnek. Az alapítvány – fogyatékosságal élő és ép önkéntes munkatársai együttműködésével - első körben összeállította azoknak a fogyatékosságal élő emberekkel foglalkozó szervezeteknek a listáját, ahol szívesen látják gyakorlatra a fiatalokat. A projekt második állomása az volt, hogy erre a nemes feladatra, egy interaktív tréning keretében felkészítsék a diákokat. Miért ne lehetne az önkéntesség is akadálymentes? Hiszen a társadalmi együttélés során az ép és fogyatékosságal élő emberek egyaránt felelősséggel tartoznak egymás iránt.

November 29-én szombati nap révén a korábbi 33 jelentkezőből csupán 16 lelkes középiskolás lány vett részt a programon, a fiúk – furcsa módon – (most is) kimaradtak. A kis létszám ellenére jó volt a hangulat, jutott elég idő kérdésekre, játékokra, mélyebb beszélgetésekre, a jelenlévők maguktól az érintettektől érdeklődhettek a fogyatékosságukról, akadályaikról, életükről.

Első előadóként Nagy Bendegúz jelenleg felkért kuratóriumi elnök köszöntötte a diákokat, majd rá jellemző, humoros stílusú diavetítéses előadást tartott „Nyíltan a kerekesszékekről és egyebekről” címmel. Ezt követte egy két órás interaktív, játékos tréning Szirányi Mariann és Takács Nándor vezetésével. A különböző – ránézésre gyerekjátéknak tűnő - feladatokon keresztül ismerhették meg a diákok a fogyatékossági csoportokat, és a jó segítés alapjait. A tréninget követő őszinte beszélgetés alkalmat adott arra, hogy minden olyan kérdésre választ kapjanak a fiatalok, mely a bennük korábban esetleg félelmet, előítéletet ébresztett a fogyatékosságal élő emberek iránt.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: REHABPORTAL