Önként és dalolva – Miért jó önkéntesnek lenni?Hír | 2016.09.24.

Mert jó érzés az időd, lelkesedésed, tudásod adományozása egy fontos ügyért! Hasznosan töltheted a szabadidődet, barátokkal, értékes kapcsolatrendszerrel gazdagodhatsz, kipróbálhatsz új szakmát és tevékenységet, sok tapasztalatot és élményt szerezhetsz, és az álláskeresésben is segít.


Mit jelent az önkéntesség?

A társadalmi célok megvalósításához nagy szükség van a civilekre, pótolhatatlan az önkéntesek munkája. A definíció szerint „az önkéntesség olyan tevékenység, melyet egyénileg vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként, belföldön vagy külföldön a közös jó érdekében személyes akaratból végeznek anyagi ellenszolgáltatás nélkül.” A fogadó szervezetek lehetnek civilek vagy állami intézmények, de cégek is. Az önkéntesek tevékenysége gazdaságilag is mérhető, a KSH adatai szerint 2015-ben az önkéntesek becsült száma 500 ezer fő volt, a munkájuk értéke kb. 55 milliárd forint.

Közösségben leszel és bővül a kapcsolatrendszered

Rengeteg emberrel találkozhatsz, akik hasonló érdeklődésűek, jó csapatba tartozva ismeretségeket köthetsz. A baráti kapcsolatok mellett hasznos munkaerő-piaci kapcsolatokat is szerezhetsz, ami később hasznodra válik. A „ne állást keress, hanem munkát” elvet követve könnyebben eljutsz egy fizetett pozícióhoz is. (Ezen sorok írója is így találta meg a neki való feladatot.) Több példa van arra, hogy egy kezdeményezés támogatásából hivatás született vagy egy baráti szakmai segítségből később fizetett munka lett.

Tapasztalatod és gyakorlatod lesz

A szabadidő hasznos eltöltésén túl tudást, újabb ismereteket szerezhetsz, kipróbálhatod magad új szakmai területeken és munkakörökben. Jobban megismerheted önmagad, rejtett tulajdonságaid, fejlesztheted képességeidet és kompetenciáidat. Ha külföldön önkénteskedsz, a nyelvtudásod is fejlődik. Gyakorolhatod a vezetést, koordinálás, szervezést és a kommunikációt.  Az önkéntesség az életen át tartó tanulás fontos eszköze. Ha beírod az önéletrajzodba, referenciát jelent munkakeresésben is, a munkáltató felé a megbízhatóságot és az elkötelezettséget mutatatja.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: BUDAPEST.IMAMI.HU