Önéletrajz: mit írjunk bele, és mit ne?Hír | 2016.05.31.

Az önéletrajzunk az egyik legfontosabb belépő az állásinterjúhoz, nagy a tét, főleg, ha sokan pályáznak még rajtunk kívül az állásra. Érdemes hát nagyobb figyelmet fordítanunk rá, mint gondolnánk. Megéri!

9 tipp a profi önéletrajzhoz!

1. KINÉZET

Sose sajnáljuk az időnket az önéletrajzunk megfelelő formázására, ne végezzünk félmunkát. Ha nincs hozzá türelmünk vagy éppen érzékünk, segítségül hívhatjuk ezt a profi önéletrajzkészítő alkalmazást. Csak kiválasztjuk a nekünk megfelelő dizájnt, és kitöltjük az adatainkat, megadjuk a szükséges információkat. Ehhez érdemes a továbbiakat is figyelembe venni.

2. SZERKEZET

Felejtsük el az átláthatatlan, hosszú folyó szövegeket és tördelést A több kevesebb, nagyon fontos szabály a profi önéletrajz esetében! Figyeljünk arra, hogy inkább tőszavakban, lényegre törően fogalmazzunk, és az egyéniségünket inkább a motivációs levélben bontakoztassuk ki. Nézzük meg ezeket az önéletrajz mintákat, és alkalmazzuk az áttekinthető szerkezetüket mi is!

3. HELYESÍRÁS

Az önéletrajzunk egyetlen helyesírási hibát sem tartalmazhat! Még ha biztosak vagyunk abban, hogy jó a helyesírásunk, akkor is nézessük át egy ismerősünkkel a szöveget.

4. PROFILKÉP

Először is mindenképpen tegyünk az önéletrajzunkba saját fotót, ne hagyjuk ki ezt a lehetőséget! És megéri rászánni az időt és a pénzt, hogy olyan képet csatolhassunk, ami megfelelő a pályázatunkhoz és önmagunkhoz. Hiszen az első benyomás alapján akár ezzel célba is érhetünk – vagy éppen landolhatunk a kukába. Sokat számíthat.

5. DISZKRÉCIÓ

A személyes adatainkat, mint például születési idő, hely, lakcím, családi állapot egyáltalán nem kötelező megadnunk. Erről kizárólag nekünk kell dönteni, nem kényszerítheti ránk senki, hogy feltüntessük – illetve az állásinterjú során kitérjünk rá. A pályázati anyagunk szakmai önéletrajzot igényel, nem személyes jellegűt, ezért ne adjunk ki olyan információkat magunkról, amelyek bizalmasak, vagy esetleges visszaélésre adhatnak okot.

6. TANULMÁNYOK

Mindig olyan sorrendben írjuk be tanulmányainkat, hogy a legfrissebb kerüljön először rögzítésre. Ezáltal a legmagasabb végzettség szerepel majd az első helyen a listában.  Érdemes a tömörségre, az áttekinthetőségre is törekedni a megfogalmazásnál.

Például:
Minőségbiztosítási Szakmérnök
Diplomamunka címe: ISO 9001 szabvány szerinti minőségbiztosítási rendszer bevezetése a Vegyipari Gyár Kft.-nél

7. MUNKATAPASZTALAT

Hasonlóan az iskolai végzettségekhez, a munkatapasztalatainkat is a legfrissebbel kezdjük, és időrendi sorrendben haladjunk visszafelé. Mutatunk példát a feladataink és felmutatható eredményeink frappáns összefoglalására is.

Például:
Egyedi marketing kampányok tervezése és kivitelezése, melyek a cég új termékeinek a sikeréhez járultak hozzá. Online arculat frissítése, jelentős SEO aktivitással, amely 54%-kal növelte a látogatók számát.

8. NYELVTUDÁS

Fontos, hogy nem nyelvvizsgák szintjére, eredményére kíváncsiak a kiválasztási szakemberek, hanem a munkánk során bevethető nyelvtudásunkra. Mennyire beszéljük jól a nyelvet, mennyire tudjuk előadni magunkat szóban és írásban. Különösen lényeges ez az erős kommunikációs képességeket igénylő munkakörök esetében. Lehet, hogy több éve középfokú szakmai nyelvvizsgát szereztünk mondjuk németből, de ha kiestünk a gyakorlatból, és döcögősen beszéljük a nyelvet, inkább írjuk be azt is, hogy "jelenleg passzív” vagy egy hasonló jellemzőt. Vagy éppen nem szereztünk nyelvvizsgát, de a gyakorlatban haladó szinten vagyunk.

9. EGYÉB ISMERETEK, KÉSZSÉGEK, KÉPESSÉGEK

Ez az a pont, ahová nem csak a mérhető, reál képességeket, tapasztalatokat sorolhatjuk fel, hanem a szubjektív, humán típusú jellemzőinket is. Igaz, hogy általában az önéletrajz végére kerül, de nem kevésbé lényeges, így fordítsunk ennek a kitöltésére is időt és energiát.

Például reál jellemzők lehetnek:

- Adatok elemzése

- Vezetői riportokhoz adatszolgáltatás

- Költség allokáció

- Kintlévőség kezelése

- Word, Excel ismeretek

Például humán jellemzők lehetnek:

- Kiváló csapatszellem

- Erős stratégiai gondolkodásmód

- Konfliktusok gyors tisztázására való törekvés

- Kiemelkedő empátia

Tovább a teljes cikkre

Forrás: PROFESSION