Önállóságot ad a kerekesszékeseknek egy új autóHír | 2014.09.12.

Cseh mérnökök azon dolgoznak, hogy széles körben elterjedhessen a mozgáskorlátozottak számára kifejlesztett autó. Sok kerekesszékesnek okoz gondot a gépkocsiba történő be- és kiszállás, illetve az, hogy másokra vannak utalva.

A speciális személygépkocsit úgy tervezték, hogy ki se kelljen szállni a kerekesszékből, használója azzal együtt gurulhat be az autóba, egynesen a kormány elé, így maga vezetheti a járművet.

Az autó ajtaja, a kormánnyal együtt felnyíló műszerfal, távirányítóval nyitható. A kerekesszékkel egy rámpán egyedül is az autóba juthat használója.

- Három évig tartott, amíg kifejlesztettük és biztonságossá tettük a speciális tulajdonságokat. Az elmúlt évben már csak finomítottuk a kiképzéseket, amik segítik a kerekesszékes autósokat – mondta Ladislav Brazdil.

Az Elbee 2 méter 48 centiméter hosszú, és 1 méter 33 centiméter széles. A kis méret a könnyű parkolás miatt fontos, hogy használója a bejáratok és átkelőhelyek közelében könnyen megállhasson. Csomagtere nem túl nagy, és sebességét is csak 80 km/órásra tervezték.

- Elégedett vagyok a fejlesztéssel, mert egy ilyen autó önállóságot ad a kerekesszékkel közlekedőknek. Éveken át a feleségemet vagy a fiamat kellett megkérnem, hogy vigyenek el, de ezután saját magam is autóba ülhetek – mondta Frantisek Trunda.

Az autót olyan kerekesszékeseknek fejlesztették, akik tökéletesen tudják használni mindkét kezüket. A gépjárművet már tesztelték, és a forgalomba kerülését is engedélyezték.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: EURONEWS