Önálló életet kezd három fogyatékos TapolcánHír | 2011.06.03.

Több évtized intézeti élet után saját lakásba költözik három értelmi fogyatékos férfi Tapolcán - ők az elsők, akiknek erre lehetőségük van Magyarországon. Egy szobában alszanak majd, hogy tudják fogadni barátnőiket, a szomszédoktól nem tartanak, az esetleges csúfolódók mellett pedig egyszerűen elmennek. A cél, hogy idővel megálljanak a saját lábukon.

"Fontos a kardiológia, a vizit meg a háziorvos. És a fogorvos." "Én a szemészetet mondtam" - György izgatottan vág a 33 éves Zoltán szavába. József viccből a "szülészet" szót írja fel egy papírra - mivel siket, ezért nehezen beszél. A három értelmi fogyatékos férfi néhány segítő irányításával azt próbálja összeszedni, milyen orvosokhoz kell időnként eljárniuk vizsgálatra, hogy megőrizzék az egészségüket. Délelőtt szembekötősdit játszottak, úgy kellett kitalálni, hogy milyen tisztálkodószerekre van szükségük. József még a parfüm nevét is kitalálta, amelyet megszagolt. "Tegnap a főzés volt, zöldségleves meg spagetti. A tojássütés meg a tejberizs az magamtól is megy" - mondja Zoltán. Egy színesre festett tapolcai lakás konyhájában ülnek, itt zajlik a felkészítésük az önálló életre.

Június elsején a három férfi - akik 30, 33 és 36 évesek - összepakolja minden holmiját a lesencetomaji fogyatékosok otthonában, és beköltöznek egy tapolcai önkormányzati lakásba, ahol önálló életet kezdenek.
Magyarországon először fordul elő, hogy úgynevezett támogatott lakhatás keretében értelmi fogyatékos emberek gondozók felügyelete nélkül, a saját lábukra állva, szokványos körülmények között éljenek. A Kulcsprogramnak elnevezett projektet az ÉFOÉSZ (Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége) szervezte.


Tovább a cikkre 


Forrás: origo.hu