Önálló élethez segítik a fogyatékkal élőket NagymágocsonHír | 2014.09.03.

Nagymágocs is csatlakozott ahhoz a kormányprogramhoz, amelynek keretében a fogyatékossággal élő emberek szakmai segítséggel, a nagy létszámú, gyakran zsúfolt bentlakásos intézményekből kisebb, az önálló életre alkalmas lakóközösségekbe költöznek át. Az augusztusban elkezdődött munkálatok keretében 12, 5 és 4 fős lakóházakat, ellátóközpontot és lakócentrumot építenek.

A kormány 2011-ben programot indított a fogyatékossággal élő emberek számára az önálló és méltó életkörülmények megteremtése érdekében, amelyet 2011 és 2041 között valósít meg. Most Nagymágocson is elindul a kormányprogram. Emellett a munkálatok elkezdésével a város is csatlakozott az Európai Unió által szorgalmazott úgynevezett kiváltási stratégiához. A fogyatékossággal élő emberek szakmai segítséggel, a nagy létszámú, gyakran zsúfolt bentlakásos intézményekből kisebb, az önálló életre alkalmas lakóközösségekbe költöznek át. A kiköltözők számára az intézmények által eddig nyújtott komplex szolgáltatás szétválik a lakhatási és az önálló életvitelt segítő szolgáltatásokra. 2014 augusztusában, a munkálatok elkezdésével Nagymágocs is csatlakozott az Európai Unió által szorgalmazott úgynevezett kiváltási stratégiához.

A „Tanuljunk meg együtt élni!” program célja, hogy a fogyatékossággal élő emberek a lehető legnagyobb fokú önállósággal élhessenek, erősítsék társas és társadalmi kapcsolataikat, valamint egyenlő eséllyel férhessenek hozzá a közszolgáltatásokhoz. A program résztvevői csupán annyi segítséget kapnak, amennyire feltétlenül szükségük van, így aktív szerepet kell vállalniuk lakásuk, lakókörnyezetük kialakításában, berendezésében.

A beruházás keretében Nagymágocson 2 db 12 fős lakáscélú ház, 1 db 4 illetve 1 db 5 fős, továbbá Szentesen 1 db 25 fős lakócentrum, 2 db 12 fős lakáscélú ház, 2 db 4 fős lakás kialakítását tervezik. Mindkét településen nappali ellátó központ épül majd a foglalkoztatás és az alapszolgáltatások ellátására. Nagymágocson a Szentesi utca 23. sz. alatt, Szentesen pedig a Bereklapos városrészen valósítják meg a nappali ellátó központot. Az előkészületekkel párhuzamosan az intézmény dolgozói augusztustól november végéig a kiváltási folyamat részeként ingyenes képzéseken vettek részt.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: ORIENTPRESS