Ön mit tart a legnagyobb gyengeségének? – Ezt válaszoldSzakmai cikk | 2015.08.17.

Minden jelölt rémálma, amikor a gyengeségeiről kérdezik az állásinterjún. Senki sem szeret megnyílni egy idegen előtt, ráadásul épp egy állásinterjún. De számos olyan taktika létezik, amellyel jól jöhetsz ki a helyzetből. Említhetsz például olyan készségeket, amelyek nem létfontosságúak az adott állás szempontjából, vagy előnyt kovácsolhatsz a hátrányból.

1. Igen, vannak gyengeségeid
Először is senki sem tökéletes, úgyhogy ha megkérdezik, mindenképp említs meg legalább 1 területet, amely nem az erősséged. (A legrosszabb válasz, amit adhatsz, hogy „Nekem nincsenek gyengeségeim.”)

Amikor válaszolsz, azt kell bizonyítanod a kiválasztást végző szakembernek, hogy tisztában vagy a hibáiddal és dolgozol azok kijavításán.

2. Beszélj nem létfontosságú készségekről
Az egyik megközelítés, amit javasolni szoktam 2 részből áll. Először is írj egy listát azokról a készségekről, amelyek szerinted nagyon fontosak ahhoz, hogy megszerezd az adott pozíciót. Ezután beszélj őszintén olyan gyengeségekről, amelyek nincsenek a listádon. Ha például egy könyvelői állásra jelentkezel, megemlítheted, hogy nem tartod elég hatékonynak a prezentációs készségedet.

3. Kovácsolj előnyt a hátrányból
A másik lehetőség, hogy egy olyan gyengeséget mutatsz be, amelynek a kijavításán épp most dolgozol. Az egyik örökzöld téma például az angol nyelv ismerete. Ha nem fontos a pozíció elnyeréséhez, elmondhatod, hogy nem tartod megfelelőnek az angol nyelvtudásod, de éppen ezért egy ideje magántanárhoz jársz hetente kétszer. Ettől még nem fogsz a jövő hétre anyanyelvi szinten kommunikálnia angol nyelven, de a HR-s láthatja, hogy ismered a gyengeségedet, és hajlandó vagy dolgozni a kijavításán. Erre pénzt és időt áldozol.

Minta Válasz:

„Nem mindig tudtam jól beosztani az időmet, de elvégeztem egy tanfolyamot, ami jelentősen fejlesztette az időgazdálkodási készségemet.”

„Régen szerettem minden feladatot egyedül elvégezni, ezért néha elcsúsztam a határidőkkel, de mára megtanultam, hogy mely munkákat tudom delegálni.”

„Korábban szerettem kizárólag egy feladattal foglalkozni. Nem nyúltam máshoz, amíg nem készültem el vele, de mára megtanultam, hogyan tudok hatékonyan dolgozni több projekten egymással párhuzamosan.”

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HRBLOG.HU