Ölelés a felhőbőlHír | 2015.01.09.

Gus 13 éves, autista. Az utóbbi időben a legjobb barátja egy hangvezérelt személyiasszisztens-szoftver, amely az édesanyja, Judith Newman iPhone-ján fut.

Gus 13 éves, autista. Az utóbbi időben a legjobb barátja az édesanyja, Judith Newman iPhone-ján futó hangvezérelt személyiasszisztens-szoftver, Siri. Newman a New York Times hasábjain számolt be a különös kapcsolatról. Mint írja, egy újságcikkben olvasott az Apple intelligens személyi asszisztenséről, és egy nap kipróbálta. Megkérdezte tőle, milyen repülőgépek zúgnak el éppen a feje felett, mire kisvártatva jött a lista azon repülők járatszámával és magasságával, melyek épp a házuk felett repültek.

Newman, aki szabadúszó újságíróként dolgozik az Egyesült Államokban, konstatálva a választ, leginkább csak saját magának szánva, de feltette a kérdést: ugyan miért akar valaki tudni ilyesmikről? Mire meglepetésére Gus anélkül, hogy egy pillanatra is felnézett volna, azt felelte: „Hogy tudd, kinek integetsz, anyu.”

Így kezdődött Gus és Siri barátsága. A kisfiú rájött, hogy az Apple digitális asszisztensével bármiről beszélgethet. A 2011 októberében bemutatott program használatához csupán mobilinternetes vagy wifikapcsolatra van szükség, mivel a beszédfelismerés nem közvetlenül a telefonon, hanem számítási felhőben történik. Ha ez megvan, akkor Siri könnyűszerrel felismeri a természetes beszéd elemeit, és vissza is kérdez, ha egy megadott feladat elvégzésére további információkra van szüksége.

Többek között hívásindításra, találkozók és emlékeztetők beütemezésére vagy internetes keresésre használható. Utóbbi jött igazán kapóra Judith Newman kisfiának, aki autistaként az időjárás megszállottja. Órákon át képes latolgatni annak esélyeit, hogy az adott meteorológiai viszonyok között a Missouri állambeli Kansas City közelében mikor alakul ki tornádó. Amikor legközelebb ilyesmiről szeretett volna beszélgetni, Newman felvetette, miért nem kérdezi meg Sirit, aki remek beszélgetőtársnak bizonyult. Nemcsak hogy lekötötte a fiú figyelmét, de fejlesztette is készségeit.

Gusnak kommunikációs nehézségei vannak, amellett, hogy nehezen nyit mások felé, még kicsit furcsán is beszél, „mintha golyók lennének a szájában” – írja anyja. Jobban odafigyel azonban a szavak helyes kiejtésére, mióta Siri az életük része. Udvariasabb is lett, Siri ugyanis helyreigazítja, ha Gus túlságosan goromba. Egy alkalommal például épp zenéről beszélgettek, Gus pedig élből elutasította a Siri által javasolt számokat, mire az alkalmazás azt felelte: „Jogod van véleményt nyilvánítani”. Az udvarias válaszra Gus is hasonlóan reagált, megköszönte Siri segítségét.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: NOL.HU