Olcsó és hatékony a nyomtatott műkézHír | Tanulmány | 2014.01.16.

Az amerikai védelmi minisztérium az elmúlt évtizedben komoly fejlesztéseket végzett a művégtagiparban; mostanra elérték, hogy már gondolatvezérlésű műkarokat és műlábakat is készíthessenek.

Bár ennek még nincs hatalmas piaca, a művégtaggyártásban történt egy komoly előrelépés: már léteznek olyan ötujjas műkezek, amik egy otthoni 3D nyomtatóval is legyárthatók.

Egy dél-afrikai ács, Richard Van As közös egy munkahelyi balesetben elvesztette a jobb keze négy ujját. A filmes Ivan Owen több speciális effektet is készített filmekhez, köztük egy olyan robotot is, amit Van As 2012-ben látott egy filmben. Megkereste Owent, és arra kérte, segítsen neki műkezet tervezni. A közös Robothand projektet az mozdította előre, hogy a 3D nyomtatókat gyártó Markerbot hallott az esetről, és mindkettőjüknek küldött egy nyomtatót.

A két tervező hónapokon át próbálkozott; közben rengeteget finomítottak a számtalanszor áttervezett művégtagon. Megtehették, elvégre az ötleteiket gyorsan kipróbálhatták a nyomtatóknak köszönhetően. Végül készítettek egy olcsó, jól használható műkezet, amit Van As is el tudott készíteni a saját nyomtatóján. A műkéz csuklómozdulatokkal irányítható, a kéz ujjait egy egyszerű mozdulattal ökölbe is lehet szorítani.

Azokat az alkatrészeket, amiket nyomtatóval nem lehetett elkészíteni – például a csavarokat és a vékony vezetékeket –, bármelyik műszaki boltban meg lehet vásárolni. A Markerbot becslése szerint a Replicator 2 típusnevű nyomtatójukkal a műkéz nagyjából 150 dollárból elkészíthető.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: REHABPORTAL