Okosszemüveg segíthet egyes bénulásban szenvedőkönTanulmány | 2014.08.21.

Az ELTE kutatói agyi bénulásban szenvedő betegeken segítenek technológiával: okosszemüveggel, speciális, mozgásra képes okostelefontartó és természetes nyelvi feldolgozás kombinálásával olyan rendszert alkottak, ami sokkal gyorsabbá, hatékonyabbá teszi a kommunikációt. Az első kísérletek sikeresek, a technológiában még rengeteg van. A projektet bemutató videójuk díjat nyert a mesterséges intelligencia legnagyobb konferenciáján.

Az ELTE  Neurális Információfeldolgozási Csoport nevű kutatócsoportjának kutatói (Németh András, Sárkány András, Verő Anita, Vörös Gyula, Lőrincz András) sérült, agyi bénulástól (cerebral palsy) szenvedő betegek kommunikációs lehetőségeit kutatják: céljuk az kiterjesztett (augmentatív) és alternatív kommunikációs módszerek kidolgozása. 

A betegségcsoportban érintett emberek szinte mindent értenek, amit mondanak nekik, de motoros képességeik korlátozottsága miatt nem tudnak beszélni, legtöbbször nem ismerik a karaktereket, nem tudnak írni, ezért képi nyelvet használnak. A képi kommunikáció viszont sokszor nehézkes és lassú, ezen változtatnának magyar kutatók.

A sérültek szimbólumtábla segítségével kommunikálnak:  általában egy papíralapú tábla előttük, sokszor csatlakoztatva a kerekesszékhez, erről tudnak kiválasztani egy-egy képet, ami jelenthet egy szót vagy egy kifejezést is.

A gyakorlatban ilyenkor a kommunikáció a szimbólumok rendezésével történik: „Egymás mellé tesznek kettő, például: menni, tó. Ebből ki kell találni, hogy mit akar mondani: én megyek a tóhoz? Vagy: menjünk a tóhoz? Ennyi alapján még sok mindent jelenthet, nehéz rájönni a szülőknek vagy a gondozóknak, mit szeretne közölni az illető” – mondja Verő Anita, a kutatócsoport egyik tagja.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: INDEX