Ők is szeretik a focit…Esemény | 2012.07.25.

Pomáz kacskarigós szűk utcái között megbújó focipályára érkeztett az FSZK érzékenyítő programukkal szerda reggel, ahol az Egervári - Halmai Focisuli növendékei vártak Őket. Már napokkal előtte izgatottan készültek a feladatok kidolgozásával, ami igazi kihívás volt számukra, mivel eddig nem tartottak sem szabadtéren, sem sporttáborban, kifejezetten a sporton keresztül foglalkozást.

A napot egy teszt kitöltésével kezdék, ahol a gyerekek ismereteit mérték fel a témával kapcsolatosan, utána játékos formában tisztázták a fogyatékos emberekkel kapcsolatos ajánlott szóhasználatot, kifejezéseket-mit használjuk, mi az, ami kerülendő.

Néhány speciális eszköz bemutatása és kipróbálása után következtek a sportos feladatok. Elsőként a váltóversenyek, amelyeknek fő célja az volt, hogy a gyerekek megtapasztalják a különböző akadályozottság érzését, legyen az érzékszervi, vagy mozgásszervi akadály.

A helyszíni adottságból adódóan leginkább a látássérülést, a vak emberek helyzetét tudták szimulálni, így ehhez kapcsolódó további izgalmas feladatok következtek, mint például labdakeresés társak irányításával, vagy limonádé készítése az ízesítő anyagok kiválasztásával. A foglalkozás végén pedig a csoport legizgalmasabb feladata: a speciális vak foci. Az eddigi tapasztalataikat félretéve, de a fociismereteikre támaszkodva passzoltak egymásnak/másnak, illetve kapura rúgtak. Valljuk be, látás nélkül a labda eltalálása is igazi kihívás!

Két bátor kapus még arra is vállalkozott, hogy kipróbálják milyen letakart szemmel védeni.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: FSZK