Off-road kerekesszékkel a Kilimandzsáró csúcsáraHír | 2015.06.29.

Az Airbus mérnökei off-road kerekesszéket fejlesztettek karbonszálas anyagból, célként pedig a Kilimandzsáró meghódítását tűzték ki maguk elé.

Az Airbus vállalat öt mérnöke, akik egyébként tagjai a spanyol nemzeti gépészmérnöki intézetnek (IMechE), azt tervezi, hogy elkísér egy paralimpikont a Kilimandzsáró megmászása során, aki az általuk fejlesztett szénszálas anyagból készült kerekesszéket használja majd.

Manuel Santaolalla, az Airbus beszállítói láncért és beszerzésért felelős vezetője a The Engineer hírportálnak elmondta, hogy a szénszálas szerkezetnek köszönhetően a kerekesszék tömegét minimálisra csökkentették, ám az ennek ellenére is képes megküzdeni a terep viszontagságaival.

A csupán 15 kg-os jármű fele annyit nyom, mint a piacon kapható legkönnyebb, terepen is használható kerekesszékek. A prototípus már elkészült, az első próbákra a Madrid közelében található hegyekben kerül majd sor.

– A Kilimandzsárón használt példány tervezési szempontból nagyon hasonló, ám gyártási szempontból teljesen más lesz, mivel a prototípus esetében az egy darabban történő kompozitgyártás helyett a legtöbb alkatrészt szegecselnünk kellett – emelte ki Santaolalla.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: AUTOPRO