„Nyolc pont” – program az autizmussal élő emberek ellátórendszerének fejlesztéséreHír | Esemény | 2013.09.16.

Annak érdekében, hogy az autizmussal élők mind teljesebb életet élhessenek és a legnagyobb segítséget kapják, az Új Széchenyi Terv keretében mintegy 800 millió forintot biztosítanak az ellátórendszer fejlesztésére. A nyolc pontból álló program megvalósítása közel 80 ezer érintett és hozzátartozói, valamint a területen dolgozó szakemberek mindennapjait teszi könnyebbé. A program az autizmussal élők és családtagjaik számára elősegíti, hogy a lehető legönállóbb életet éljék, munkát vállaljanak, megtalálják a szükségleteikhez igazodó, számukra legmegfelelőbb szolgáltatást, valamint lehetővé teszi az autizmussal élő személyek teljes életét végig kísérő támogatás megtervezését és biztosítását.

Az ellátórendszer teljes körű fejlesztése során nyolc terület kap kiemelt figyelmet, köztük az autizmussal élők és családtagjaik támogatása; egységes követelményrendszerek bevezetése; a szakemberhálózat fejlesztése; egy, a képzéseket, monitorozást, minősítéseket, kiadványokat, szakmai koordinációt biztosító központ felállítása, valamint egy olyan adatbázis létrehozása, mely információt biztosít az autizmussal élők számára nyújtott szolgáltatásokról, az autizmussal élő személyekről illetve a szakemberekről.

A „Nyolc Pont – Az autista személyek ellátórendszerének országos szintű, komplex innovációja szakmai tanácsadó hálózat és koordinációs központ kialakításával” című program során létrejön egy országos lefedettségű, autizmusra összpontosító információs és szolgáltatási követelményrendszer. Ezzel párhuzamosan, összehangolt formában képzések valósulnak meg az autizmussal élő emberek és hozzátartozóik számára, illetve a szakterület fejlesztése érdekében tevékenykedő szakemberek részére.

Az autizmus olyan fogyatékossági ág, amelynek nagysága folyamatosan és intenzíven nő. A jelenlegi ütem mellett – nemzetközi statisztikai becslések szerint – a ma hazánkban élő, autizmussal diagnosztizált emberek száma 2020-ra megnégyszereződhet.

Az Új Széchenyi Terv keretében szeptember 15-én zárul az a pályázat, mely az autizmussal élők és megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatását 1.2 Mrd. forinttal segíti és mintegy 100 millió forintot fordított pályázati úton autizmussal élők otthonainak fenntartására. Külön öröm, hogy szeptember 25-étől Budapesten rendezik meg az „Autism Europe” Kongresszust, melyen az autizmust kutató szakemberek és az érintett családtagok háromévente összegzik a terület legfontosabb eredményeit.

Forrás: FSZK