Nyolc látássérült vár vakvezető kutyára a megyébenHír | 2013.05.04.

Múlt hét szombaton volt a vakvezető kutyák világnapja. A látássérültek négylábú segítőtársait 1994 óta ünneplik. A nemes ügy érdekében, több százan futottak a hétvégén a Békás-tó körül. Ezzel hívják fel a figyelmet a vakvezető kutyákra és kiképzésük fontosságára. Minden támogatásra szükségük van, mert egy-egy állat képzési költsége másfél millió forint. A várólista pedig hosszú.

A vakvezető kutyás bemutatók mellett a legbátrabbak azt is kipróbálhatták szombat délelőtt a Nagyerdőn, hogy milyen látássérültnek lenni. A fiatalok nem szerettek bekötött szemmel járkálni. A sok jóérzésű ember aztán együtt futott a vakvezető kutyákért a Békás-tó körül. A rendezvényhez csatlakozott K. Szabó Gábor, országos csúcstartó atléta is.

- A hátrányos helyzetű embertársainkon is segítenek, ez az egyik ok, amiért itt vagyok. A másik az, hogy rendkívül szeretem az állatokat, a kutyákat – hallhattuk K. Szabó GáborT.

Egy vakvezető kutya kiképzése több hónapig tart és mintegy másfél millió forintba kerül. A cél, hogy minél többen támogassák ezt a nemes ügyet.

- Külföldön rengeteg sporteseményen futnak együtt, és gyűjtenek adományt a vakvezető kutyák képzésére. Itt is erre szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy nagyobb összefogásra lenne szükség, hogy minél több kutyát tudjunk kiképezni a rászoruló emberek részére – magyarázta Szűcs András, a Hajdúsági Vakvezető- és Segítőkutya Képzésért Alapítvány kutyakiképzője.

Hajdú-Bihar megyében 10 vakvezetőkutya teljesít szolgálatot. Jelenleg nyolc látássérült ember várja, hogy ő is kapjon segítőtársat.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: DEHIR