Nő az esély – képzés és foglalkoztatásHír | 2016.12.18.

Mintegy ezer hátrányos helyzetű ember, elsősorban roma nők juthatnak piacképes szakmához és munkához a „Nő az Esély – Képzés és Foglalkoztatás” című projektnek köszönhetően. Langerné Victor Katalin, az EMMI társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára a projekt nyitórendezvényén elmondta, a cél, hogy a romák, a roma nők közelebb kerülhessenek a nyílt munkaerő-piachoz. Ehhez támogatott képzésre, egyénre szabott segítésre, mentorálásra és átmeneti jelleggel támogatott foglalkoztatásra van szükség.

A helyettes államtitkár szerint ezer asszonyt és leányt vonnak be a programokba, akik a munkaerő-piacra tartósan is be tudnak lépni. Ezzel családok élete változhat meg, eltartottakból eltartók, segítettekből segítők lesznek.

Langerné Victor Katalin beszédében kiemelte a projekt újdonságait. A szakmai képzés mellett nyelvi modulok is beépültek, a lovári és beás csoportok mellett angolt és németet is lehet választani. Ez egyedülállónak számít az európai uniós finanszírozású szociális képzési projektek megvalósításában. Továbbá lehetőség nyílik számos foglalkozás és kompetencia elsajátítására is, ilyen például a szociális szakgondozó, rehabilitációs nevelő, kisgyermekgondozó és nevelő, gyermek- és ifjúsági felügyelő.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében finanszírozott összesen 4,3 milliárd forint költségvetésű projektben szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi, köznevelési szolgáltatást nyújtó fenntartók vehetnek részt, akik vállalják a célcsoport, elsősorban roma nők képzését, foglalkoztatását, majd továbbfoglalkoztatását. A 2015-ben zárult „Roma emberek képzésbe ágyazott foglalkoztatása a szociális és gyermekjóléti ellátórendszerben” című projekten a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság irányítása alá tartozó 74 nyertes intézmény összesen 185 fő 12 hónapos foglalkoztatását valósította meg.

A Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiát a kormány 2011-ben fogadta el azzal a céllal, hogy az oktatás, a foglalkoztatás, az egészségügy terén különféle eszközökkel segítsen a hátrányos helyzetű embereken. A kormány értékelte az eddigi intézkedéseket, és ez alapján megújította az tervezett projekteket. A „Nő az esély” és egy ilyen továbbfejlesztett és megújított program.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: KORMANY.HU