Nincs és mégis van utazási kedvezményük a rokkantnyugdíjasoknakHír | 2012.01.11.

Debrecen - Sok rokkant- és korkedvezményes nyugdíjas tanácstalan országszerte a havi bérlet megvásárlásánál. Január 1-jétől megszűnt a rokkantsági nyugdíj, így elvileg nem vehetnék igénybe a korábbi utazási kedvezményeket. Az eddigi tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy szinte mindenhol kiadják nekik a kedvezményes bérletet.

Kedvezményes bérlet vásárolt hétfőn a rokkantnyugdíjas Nagy Bálintné, 2012. január 1-jétől azonban a rokkantsági nyugdíj megszűnt. A megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációs vagy rokkantsági ellátást kaphatnak. Nagy Bálintné most attól fél, elveszítheti az utazási kedvezményét.

"Hallottuk, hogy az 50 százalékosokat is visszahívják, meg a nyugdíjasoknak járó kedvezményt is, félünk tőle" - mondja az asszony.
Eddig ahhoz, hogy valaki utazási kedvezményt vehessen igénybe, mindössze a nyugdíjasigazolványát kellett felmutatni. A Debrecen Televízió által megkérdezett nyugdíjas szervezeteknél elmondták: annak ellenére, hogy elvileg januártól törvénytelen a régi gyakorlat szerint eladni a nyugdíjasbérleteket, mindenhol kiadták azokat.

A MEOSZ érdeklődött a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál is a január 1-jén életbe lépett kormányrendelet pontos részleteiről, kérdéseikre azonban egyelőre nem kaptak választ.
Információik szerint a kormányrendeletet kiadó Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a következő napokban tanácskozik az ország közlekedési vállalataival arról, hogyan vehetik ezután igénybe az utazási kedvezményt azok, akik nem öregségi nyugdíjat kapnak.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MEOSZ