Nemzetközi Autizmus Kongresszust rendeznek BudapestenHír | Esemény | 2013.09.24.

Szerdán a "nulladik nappal" kezdődik és szombatig tart Budapesten a 10. Nemzetközi Autizmus Kongresszus (Autism-Europe International Congress), amelyen 29 ország szakemberei ismertetik legújabb kutatási eredményeiket. Az autizmus becslések szerint a világon 67 millió embert, Magyarországon 100 ezer embert érint.

Az Autism-Europe szervezet először rendezi Kelet-Közép-Európában a kongresszust, amelyet háromévente tartanak meg - a szakmai eszmecserén túl - figyelemfelkeltő céllal. A konferenciára eddig 73 országból 1050-en jelentkeztek. A program fővédnöke Áder János köztársasági elnök, a szakmai konferenciát Mária dán hercegné nyitja meg.

A konferenciához kapcsolódóan szerdán, a "nulladik napon" elsősorban az érintett magyar szülőket, szakembereket és az érdeklődőket várják a Centrál Színházba. A szerdai témák között szerepel a korai fejlesztés, a viselkedészavarok, valamint a táplálkozási problémák. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) és Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. által szervezett rendezvényen nyitóbeszédet mond Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár. 

Kővári Edit, a rendezvényt szervező AOSZ elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a szervezet már 25 éve küzd az autista emberek helyzetének javításáért, dolgozik az autizmus megismertetéséért. Úgy látja, a mostani nemzetközi rendezvény soha vissza nem térő alkalmat jelent az autizmussal közvetlenül vagy közvetetten foglalkozó pszichológusok, pszichiáterek, gyerekorvosok, gyógypedagógusok, szociális szakemberek számára, hogy a világ szakmai elitjével folytassanak eszmecserét.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: NÉPSZABADSÁG ONLINE