Nemzetközi tréning indul fogyatékossággal élő és nem fogyatékossággal élő fiataloknak „Change your Attitude” címmel!Hír | 2016.02.25.

Az Együttható Egyesület által megvalósított program általános célja a fogyatékos fiatalok társadalmi integrációjának, aktív társadalmi szerepvállalásának fejlesztése az Önálló Életvitel Mozgalom filozófiáján alapuló képzés és képességfejlesztő tréningen keresztül.

A program célja tovább, hogy a tevékenység során a bevont személyek képesek legyenek továbbvinni, átadni a tanultakat, saját környezetükben, új, ugyanakkor e program témájához kapcsolódó tevékenységeket (önsegítő csoportok, érzékenyítő csoportok, érdekvédelmi, civil kezdeményezéseket) valósítsanak meg a későbbiekben.

A tréninget a nem-formális pedagógia elveinek megfelelően, a tapasztalati tanulásra alapozva épül fel, az alkalmazott módszerek: integrációs gyakorlatok,egyéni és csoportfeladatok, szimuláció, intézménylátogatás, oxford-i vita, world café, open space, önismeret, művészetterápia.

A projekt eredményeként a képzett ifjúságsegítők még a projektidőszakban, helyi közösségükben „follow-up” eseményeket szerveznek, alkalmassá válnak a tréningen tanult módszerek alkalmazására és helyi, fogyatékos fiatalok közösségfejlesztésére.

A tréninget 2016. február 22 és március 1 között Gánton, Magyarországon valósítjuk meg

24 ifjúságsegítő/önkéntes részvételével, melyből fő 13 fogyatékossággal él. A nemzetközi tréningen észt, román, lengyel, portugál, cseh és magyar 18 és 35 év közötti fiatalok vesznek részt, országonként 4 fő, akik közül legalább 2 fogyatékossággal élő.

A program helyszíne a Fecske Palota, ami minden tekintetben megfelel a fizikai akadálymentesítés feltételeinek.

A program során szervezetünk két képezett személyi segítőt biztosít a projekt keretében, akik az azt igénylő fogyatékossággal élő fiatalokat segítik a mindennapi munkában az Önálló Életvitel szellemiségének megfelelően.

A közlekedést speciálisan átalakított, kerekes székesek szállítására alkalmas gépjárművek igénybevételével valósítjuk meg.

A program 5. napján 2015. december 26-án a nemzetközi csapat tanulmányi kirándulást szervez Budapestre, ahol ellátogat a Mozgásjavító Általános és Szakiskolába, ahol ízelítőt kaphatnak a súlyosan mozgássérült fiatalok oktatásából, majd a Motiváció Mozgássérülteket Segítő Alapítványhoz látogat el a csoport, mint az Önálló Életvitel Mozgalmat képviselő civil szervezethez.

 A tanulmányi kirándulás napirendjét a melléklethez csatoltuk.

A budapesti program alatt, bármely programhelyszínen a szervezőkkel interjú készíthető, a programok sajtó nyilvánosak. Igény szerint gánti tréning helyszín meglátogatására is lehetőséget biztosítunk, ezzel kapcsolatban azonban telefonos egyeztetés kérünk.

A program infopack-ja itt érhető el

Az Önálló Életvitel Mozgalommal kapcsolatos handout itt érhető el

Forrás: EGYÜTTHATÓ EGYESÜLET