Nemzetközi konferencia a hallásért BudapestenHír | 2014.04.11.

A napokban került fel a világhálóra és már több millióan látták azt a megindító videót, amelyen egy 39 éves siket brit nő először hallja a saját és mások hangját a beültetett cochleáris implantátum (CI) segítségével.

A megható pillanatokat rögzítő felvételt magyar internetes oldalak is felkapták és sokan megosztották a videót a legnagyobb közösségi oldalon is, de azt már kevesen tudják, hogy Magyarországon is van több, mint hétszáznegyven olyan ember - felnőttek és gyerekek egyaránt, akiknek - a CI segítségével - hasonló élményben volt részük.

Magyarországon 1985 óta végeznek cochleáris implantációt, ami a hallássérülés egyik legelterjedtebb fajtáján, a belső fül károsodásán segít. Lényege, hogy a károsodott belső fül funkcióját átvéve, egy elektródával közvetlenül a hallóidegeket ingerli, így biztosítva a hallást. A készülék két részből áll: egy beültetett, és egy külső, fül mögött vagy testen hordató részből, amit beszédprocesszornak neveznek.

A CI közel három évtizedes magyar története 2014-ben fontos állomáshoz érkezik: most először tartják Budapesten a Cochleáris Implantáltak Európai Szövetségének szakmai konferenciáját, amelyet két magyar civil szervezet, a Magyar Cochleáris Implantáltak Egyesülete és a Fülimplantáltak Egyesülete szervezett meg.

A fórumon elismert szakemberek tartanak előadásokat a legújabb műtéti technológiákról, a felnőtt használók rehabilitációjáról és pszichológiai megsegítéséről, de a konferencia lehetőséget ad arra is, hogy a CI előtt álló és már megműtött sorstársak és szülők személyesen beszélhessék meg tapasztalataikat.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MEOSZ