Nemzetközi-e a jelnyelv?Hír | 2013.06.21.

A jelnyelv a vizuális kifejezésmód, kódrendszer legfejlettebb formája. Legnagyobb számban a siket emberek használják és ugyanolyan nyelvnek számít mint bármilyen más beszélt nyelv, az angol, a kínai vagy az orosz stb. Hasonló nyelvi  törvényszerűségek, szabályok (hangtan, alaktan,mondattan, szókincs alakulása stb.) határozzák meg használatát is. Hazánkban 2009 óta egy törvény nyomán hivatalos nyelvnek számít.(A magyar jelnyelvről és a magyar jelnyelv használatáról szóló 2009. évi CXXV. törvény)

Sokan azt gondolnák, hogy a jelnyelv nemzetközi, holott erről szó sincs. Minden egyes országban más és más nyelvet beszélnek a siketek. Mi több a jelnyelvek nyelvcsaládokba csoportosíthatóak és adott országon belül még  jelnyelvi  nyelvjárások is vannak!

Létezik ugyan egy mesterségesen kialakított jelnyelv, a Gestuno is, de ennek éppúgy nem sikerült teret nyernie, mint a beszélt – és szintén mesterségesen kialakított – eszperantónak.

A jelnyelv egy nagyon izgalmas dolog nem véletlenül  lett tudományos kutatások tárgya szerte a világon. Azt, hogy a jelnyelv ugyanolyan nyelv mint bármelyik másik természetes emberi nyelv, először az USA-ban bizonyította kutatásai nyomán egy William J.Stokoe nevű nyelvész 1960-ban. Hazánkban is több egyetemen kutatják a jelnyelvet, először a Pécsi Tudományegyetemen és az ELTE-n indultak kutatások. Ma már több egyetemen speciális kurzusokat is hallgathatnak a témában az egyetemisták.

A jelnyelv lényege, hogy használata során egy fogalomra, kifejezésre, vagy egy egész beszélt-nyelvi mondatra egy globális jelet használ a jelelő. A jel lehet képes, vagy lehet absztrakt(elvont). Képes,  azaz ikonikus akkor, amikor a jel sok vonásában arra utal,hogy az adott tárgynak, fogalomnak, dolognak milyenek a külső, vagy belső tulajdonságai. Absztrakt, vagyis arbitratikus akkor, amikor látszólag nincs semmi összefüggés a jel és jelentés között.

REHAB BLOG