Nemzeti Dohánytrafik a rokkantaknak?Hír | 2013.05.03.

Jól hangzó, perspektivikus közlemény jelent meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Szociális és Családügyért Felelős Államtitkárság honlapján május 1-én, a munka ünnepe alkalmából, amely a foglalkoztatás-központú rehabilitáció jelentőségét méltatja, valamint megjelöli a célokat és az ezekhez vezető eszközöket. Cikkük alján megtalálható ez a közlemény, amelyben tények, állítások és jövőkép koherens rendszerét lehet felismerni, mely elfogadható és támogatható.

A legaktuálisabb téma a közéletben manapság “a trafikügy“. Politikai csatározásoktól függetlenül, jobb és baloldal nyerteseitől elvonatkoztatva, a foglalkozási rehabilitáció szakmai szemszögéből vizsgálva a kérdést: az elmúlt napokban pellengérre állított Nemzeti Dohány trafik pályázat nyertesei között végül hány megváltozott munkaképességű személy lett vagy lesz? Végül hány fő megváltozott munkaképességű számára teremtődik  munkalehetőség a trafikokban?

A pályázatban a bírálati szempontrendszerben nem titkoltan előnyt jelent a megváltozott munkaképesség, amint erről korábban is hírt adtak röviden. A trafik és a megváltozott munkaképességűek munkalehetőségeinek összefüggése nem új keletű dolog. A trafikengedélyek feltételekhez kötött kiosztása a foglalkozási rehabilitáció egyik fő eszközét jelentette már az I. világháború lezárultát követően: a hadirokkantak, azok árvái és özvegyei élvezhettetek előnyt azokon pályázatokon. Ez a szándék a jelenlegi rokkantak javára most is megjelent, mind a pályázati kiírásban, mind az általános elvekben: “…2013. július 1-jével országosan mintegy 7000 ellenőrzött koncessziós dohánybolt nyílhat meg a törvény szerint lefolytatott pályázati eljárás eredményeként, mely során előnyben részesülnek a megváltozott munkaképességű, munkanélküli, illetve ilyen személyeket foglalkoztató pályázók, ezzel is segítve a hátrányos helyzetűek és a családi vállalkozások munkához jutását.” A Nemzeti Dohány honlapján legalábbis ez a küldetés fogalmazódik meg, kérdés már csak az, hogy ebből mennyi fog bekövetkezni.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: FRTT