Némafilm - filmvetítésre gyűltek össze a hallássérültek Hír | 2012.10.07.

A hallássérültek világnapja alkalmából gyűltek össze siketek és épek a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színháztermében kedd délután. A jeles nap alkalmából Pápa Város Önkormányzata támogatásával filmvetítésen vehettek részt az érdeklődők. A Siketek és Nagyothallók Országos Szervezete (SINOSZ) pápai csoportjának tagjai számára nagy élményt jelentett a JMSZK színháztermében eltöltött több mint egy óra.

A megjelentek a Némafilm című mozgóképet tekinthették meg, mely két siket közéleti személyiséget mutat be - a portré műfaji keretei között, ám mégsem a hagyományos, konvencionális formában -, közelebb hozva őket, illetve rajtuk keresztül a legkülönfélébb fogyatékkal élőket a mindennapok emberéhez.

Dr. Kósa Ádám EP-képviselő és dr. Tapolczai Gergely országgyűlési képviselő mindennapjait néhány hónapon keresztül kamerák kísérték. A rendezők, Matúz Gábor és Siklósi Beatrix mindent megtettek annak érdekében, hogy a hallássérültek számára is maradandó élményt nyújtson a film, amelyben főszerepet játszanak a profi jelnyelvi tolmácsok, és szintén a kommunikációs akadálymentesítés jegyében feliratozták is a filmet.

A film tulajdonképpen a fogyatékkal élő emberek elfogadására hívja fel a figyelmet, így szól épekhez és siketekhez egyaránt. Az épek bepillantást nyernek egy hallássérült ember akadályokkal teli hétköznapjaiba, a siketek pedig példaként állíthatják sorstársaikat maguk elé, hogy ezek az akadályok leküzdhetők.  

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: PÁPA MA