Nem tűrnek tovább a rokkantnyugdíjasokHír | 2012.02.02.

A rokkantsági nyugdíjhoz járulékos kedvezmények is tartoztak. Most mindez veszni látszik.

Madarász János, a Mozgássérültek Heves Megyei Egyesületének elnöke állítja, 2008 óta folyamatosan szigorítják a rájuk vonatkozó törvényeket, ám a most január 1-től életbe lépett új szabályok végképp kilátástalan helyzetbe taszítják őt és sorstársait.

Az 54 éves egri Vámos Józsefné 1982 óta rokkantnyugdíjas. Bal karját kellett amputálni. Az eltelt évek alatt folyamatosan romlott az állapota, ma már a jobb karja is nehezen engedelmeskedik. Az ő 60 ezer forintos nyugdíja az idén január 1-től életbe lépett törvény szerint rehabilitációs járadékká vált. Ha ragaszkodik a rehabilitációs ellátáshoz, akkor márciusig komplex felülvizsgálaton kell részt vennie, ahol eldől: megkapja-e a maximum 57.400 forint összegű járadékot, vagy visszaminősítik. Ez utóbbi esetben a munkaügyi központ kiközvetítheti dolgozni. A kérdés: lesz-e számára alkalmas munkahely. Ha igen, akkor eddigi pénzbeli ellátását elveszíti.

A megvonások, szigorítások a megyében 16 102 rokkantnyugdíjast érintenek kisebb-nagyobb mértékben, de kivétel nélkül hátrányosan. Épp ezért úgy döntöttek: nem hallgatnak tovább. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Egyesülete (MEOSZ) a napokban felhívással fordult minden szervezetéhez, amelyben összefoglalják az tagságot sújtó valamennyi intézkedést, s azt ígérik, hogy csoportos jogi eljáráshoz folyamodnak minden hazai és nemzetközi fórum segítségéért kiáltva. Egerben február 15-ig a Heves Megyei Egyesületnél jelezhetik csatlakozási szándékukat a csoportos jogi eljárások megindításához.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MEOSZ