Debrecenben nem lesznek készen a 2013-as akadálymentesítési határidőre Szakmai cikk | 2011.07.05.

Közeleg a 2013-as akadálymentesítési határidő, ám Debrecenben az intézmények alig negyede biztosít megfelelő körülményeket. A városépítési osztályvezető szerint nem lesznek készen a határidőre, a jogalkotó ugyanis nem tett pénzt a törvények mellé. A Változó Világ Egyesület térképpel segíti az érintetteket, hogy tudják, hová lehet akadálymentesen bejutni.

Debrecen 280 közintézményéből jelenleg 65 alkalmas a mozgáskorlátozott emberek befogadására, míg az újabb intézményeket eleve akadálymentesre építik. A Változó Világ Egyesület fejlesztésében megvalósuló térkép–, amely a város akadálymentes helyeinek gyűjtőfelülete – készítői ennél jóval több helyet jártak be: a 650 helyből hivatalosan 220-230 volt akadálymentes.

 
„Nagyon fontos, hogy esélyt tudjunk teremteni a fogyatékossággal élőknek” – mutatott rá Petrovánszki Norbert, az egyesület forrásfejlesztési vezetője, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a probléma sokszor a kismamákat és az idős embereket ugyanúgy érinti.
 
Scheffer Attila, városépítési osztályvezető szerint bár az akadálymentesítés folyamatos, 2013-ra semmiképpen nem lesz kész Debrecen közintézményeinek és közlekedésének akadálymentesítése. „Az egyenlő esélyű hozzáférés megteremtése rendkívül drága, így a munka lassan halad. A költségvetési helyzet és az állami támogatás hiánya miatt mindenki abból gazdálkodik, amiből tud, a jogalkotó ugyanis nem tett pénzt a törvények mellé.”
 
Szűcs Kornél Balázs
, a Változó Világ egyesület elnöke úgy gondolja a Norvég Civil Támogatási Alapból létrejött térkép és az akadálymentes helyekről részletes felvilágosítást adó infóvonal ösztönzőleg hat azokra a mozgáskorlátozott emberekre, akik eddig nem nagyon mozdultak ki otthonról. „Külföldről is érdeklődtek már a térkép és az infóvonal iránt. Szálláshelyet, szórakozási lehetőséget, sőt kerekesszékeseket szállító gépjárműveket is nagyon sokan keresnek” – árulta el az egyesület elnöke.

 
A civil szféra részéről érkező kezdeményezések sikerességén nagyot lendíthet az önkormányzatokkal való együttműködés. „Mivel az akadálymentesítés nagyon drága, az önkormányzat leginkább akkor foglalkozik vele, ha pályázati forrásból van lehetősége a megvalósításra" – így Petrovánszki és Szűcs. „Minden, az Emberibb Európa programhoz hasonló kezdeményezést támogatunk információk és szakmai segítség útján, ám a pénzügyi hozzájárulás a közgyűlés feladata” – mondta el a Közelképnek Scheffer Attila.

Tovább a cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG