Nem lehet a fogyatékossággal élők foglalkoztatása nélkül növekedniHír | 2011.10.26.

Fellép a fogyatékkal élőkért az Európai Parlament Kósa Ádám képviselő jelentése alapján.
Nagy többséggel megszavazták az Európai Parlament képviselői kedden a strasbourgi plenáris ülésen Kósa Ádám fideszes európai parlamenti képviselő saját kezdeményezésű jelentését a fogyatékossággal élő emberek mobilitásáról és társadalmi befogadásáról.

A dokumentum a fogyatékossággal élők akadálymentes hozzáférését szorgalmazza, a siketek és hallássérültek számára speciális kommunikációs megoldásokat javasol, és egy befogadó oktatási rendszer kialakítását is sürgeti.

A mintegy 80 millió fogyatékossággal élő európai polgár társadalmi befogadása és munkaerő-piaci integrálása elengedhetetlen az európai gazdaság fenntarthatóságának biztosítása érdekében - mutat rá a jelentés. Nem lehet a fogyatékossággal élők bevonása nélkül elérni a középtávú átfogó uniós foglalkoztatási és növekedési EU2020 céljait, beleértve a 75 százalékos foglalkoztatási szintet - áll a képviselő közleményében.

A jelentés előző napi plenáris vitájában Kósa Ádám fordulópontként értékelte, hogy az EU korábbi elnökségi triója (a belga, a spanyol és a magyar soros elnökség) prioritássá emelte a fogyatékkal élők ügyét.

A jelbeszéddel felszólaló képviselő méltatta a témában elért politikai előrelépéseket, de elérkezettnek mondta az időt arra, hogy a gyakorlatban is érezhető legyen: a fogyatékkal élők sem másodrangú állampolgárok

Kósa Ádám mindazonáltal a közleményben bírálta és felelőtlenségnek nevezte "az EP-baloldal frakciói részéről, hogy a fogyatékkal élő emberek esélyegyenlőségének érvényesülését hátráltatják". "A baloldali frakciók ugyanis ezt a kérdést az évek óta húzódó, úgynevezett horizontális antidiszkriminációs irányelv részeként rendeznék, míg a néppárti álláspont az úgynevezett Európai Akadálymentesítési Jogszabálycsomagban szerette volna a kérdést előrelendíteni. A néppárti javaslatot az EP baloldali többsége leszavazta, s ezzel nemet mondott a fogyatékos emberek helyzetének gyorsabb rendezésére" - vélte a képviselő.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HIRADO.HU