Nem kell többé némaságban élniük a halláskárosultaknak?Hír | 2011.11.18.

Csodák márpedig vannak. A rászorultaknak fülbe ültethető, beoperálható cochleáris implantátumot találtak fel, melynek segítségével a siketek és súlyosan halláskárosultak számára kinyílhat a némaságba zárt világ. Képesek lesznek a beszédre, a kommunikációra is.

A csend nyomasztó korszaka helyett eljutnak a sikerekhez és súlyos halláskárosultakhoz az élet hangjai egy új készülék segítségével. A segítséget a fülbe ültethető, beoperálható cochleáris implantátum jelenti, rövid megjelöléssel: Cl.

A teljes valósághoz hozzátartozik, hogy nem minden hallássérült és siket számára működő csoda ez, és nem is merőben új megoldásról van szó - mondja Pálfi Zoltán, a Magyar Cochleáris Implantátum Egyesület, a MACIE elnöke.

A témát egészen pontosan és közelről ismeri, hiszen kisfia is ezzel az implantátummal nyerte vissza, illetve nyerte el hallását, mivel születése óta siket volt.

- Nem úri passzióból hoztam létre az egyesületet, hanem éppen azért, hogy a sorstársaknak segítsek, ne kelljen végigjárniuk sok felesleges utat, amíg eljutnak a célig. Az információ fontos része az érdekvédelemnek, és ezen túl bizony néha küzdelem, harc a siker ára. Így történt a közelmúltban is, amikor a Cl implantátumok elfogytak, és a várólistán lévők helyzete veszélybe került.

A külföldről érkező, meglehetősen drága, 6 és fél millió forintba kerülő implantátum, amelynek árát az OEP teljes mértékben fedezi, útja elakadt, új tender kiírása és a hosszadalmas közbeszerzési eljárás pedig nem tette volna lehetővé, hogy a legsürgősebb esetek időben hozzájussanak az implantátumhoz.

Tárgyalások révén, kormányzati segítséggel sikerült a szövetségnek elérnie, hogy 30 implantátumot soron kívül beszerezzenek, és azokat meg is kaphatták a "sorban állók."

De hogy lehet erről lekésni, és mit jelent a nyomatékosan hangoztatott "ideális időben" ezekben az esetekben?

"Egyszerű a válasz: csak ép hallóidegű egyénnél alkalmazható a beültetés, ez a sikeres műtét záloga, ha kicsúszunk az időből, akkor a lehetőség végleg megszűnik."

Ahogy az elnök mondja, most 30 implantátum került beültetésre, általában 60-ra van szükség évente, a legsürgősebb esetekben tehát tudtak segíteni.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: ÉLETMÓD