Nem választhatod ezt az életetHír | 2014.01.07.

Ivana 30 éves, Zágrábban él, egyedül egy egyszobás garzonban. A helyi Drogerie Markt raktárában dolgozik, ott találkozott négy évvel ezelőtt barátjával, akivel a mai napig boldogan élnek, gyakorlatilag minden percüket együtt töltik. Kivéve persze, ha kicsit elegük van egymásból. Ivana enyhe fokban értelmi fogyatékos, és 24 éves koráig egész életében különféle zágrábi otthonok lakója volt. Nincsenek nagyon távlati tervei, szereti megélni a mindennapok szépségeit, akkor is, amikor Ausztráliába utazik, vagy amikor leányanyák három év alatti gyerekei mellett végez önkéntes munkát. Összesen két távolabbi célja van: hogy összeköltözhessen a barátjával, és hogy majd egyszer ne szoruljon semmilyen fogyatékkal élőket segítő szervezet támogatására.

Itt valami nem stimmel. Azért jöttem Zágrábba, hogy egy értelmi fogyatékos lánnyal töltsek három napot, de valami hiba csúszhatott a szervezésbe, hiszen az első találkozás után nagyon úgy tűnik, hogy Ivana nem értelmi fogyatékos. Állunk a mínusz 3 fokos decemberben Ivana zágrábi háza előtt, tolmácsunk segítségével három órát beszélgettünk vele és szerelmével az imént. Ivana a tanulmányairól, ausztrál utazásáról, szerelméről, és hányattatott gyerekkoráról mesélt, amit végig intézményekben töltött. Egyszerűen nem akarom elhinni, hogy Ivana értelmi fogyatékos.

A sercegő mínuszban este nyolckor a tolmács segítségével újra hívom a zágrábi szervezetet, akivel a riportot korábban leegyeztettem, a beszélgetésből két dolog derül ki. Egyrészt, hogy Ivana enyhe fokban ugyan, de valóban értelmi fogyatékos, ami azt jelenti, hogy valakik valamikor valamilyen hivatalos fórumon így döntöttek róla. Illetve hogy sok millió másik ép emberhez hasonlóan nekem is meghatározott elképzeléseim, előítéleteim vannak arról, hogy egy értelmi sérültnek milyennek kell lennie. Ivana pedig nem ilyen. És a következő napban az is kiderül, hogy nincs olyan, hogy ilyen.

Ivana 30 éves, egy zágrábi külső kerület társasházában él egyedül. Olykor nála alszik a barátja, máskor ő alszik Markónál, aki édesanyjával és testvéreivel él. Marko ma Ivanánál van, együtt ébrednek és együtt indulnak munkába. A munkahelyükön ismerkedtek meg, négy éve járnak. Otthon kávéznak, reggelizni egyikük sem szokott.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: INDEX.HU